Nëse jeni si shumë njerëz që vuajnë nga probleme të lidhura me gjumin, ju me siguri ndiheni sikur keni provuar çdo hile të vetme për të fjetur – përfshirë strategjinë e mirë, për numërimin e deleve.

Sidoqoftë, një ekspert i gjumit ka krijuar një metodë tjetër për të rënë në gjumë shumë më shpejt dhe është pak më argëtuese sesa numërimi i kafshëve.

Sipas Luc Beaudoin, një autor dhe profesor në Universitetin Simon Fraser, problemi i madh për shumë të rritur kur përpiqen të bien në gjumë është se ata janë akoma duke u përpjekur në mënyrë aktive të mendojnë, analizojnë dhe zgjidhin problemet, e gjithë kjo na mban zgjuar për një kohë më të gjatë dhe e bën më të vështirë për të pushuar.

Kjo është arsyeja pse diçka si numërimi i deleve nuk funksionon: është një ushtrim i majmë mendimi që nuk ju jep mundësi të mendoni diçka tjetër. Në vend të kësaj, ai thotë se duhet të heqim një faqe nga libri i lojërave për fëmijë dhe të provojmë një metodë që ai e quan “ndryshim njohës”, ku imagjinoni në vend që të mendoni të flini.

Hapat e Dr. Beaudoin për zhvendosjen njohëse janë shumë të drejtpërdrejta. Thjesht mendoni një fjalë të rastësishme, neutrale që ka të paktën pesë shkronja në të, mundësisht diçka pa shumë shkronja të përsëritura. Shkruajeni fjalën në mendjen tuaj dhe pastaj mendoni për një fjalë tjetër që fillon me të njëjtën shkronjë të parë. Merrni disa momente që të krijoni ngadalë një imazh të fjalës në mendjen tuaj para se të lëvizni në një fjalë tjetër me të njëjtën shkronjë. Kështu, vazhdoni këtë cikël të gjetjes së një fjale dhe pikturimit të saj gjallërisht në mendjen tuaj derisa të ndjeni veten duke u larguar. /Telegrafi/