Veshja e një maskë për fytyrën nuk është sigurisht një garanci e hekurt që nuk do të sëmureni – viruset gjithashtu mund të transmetohen përmes syve dhe grimcavet e vogla virale, të njohura si aerosole, mund të depërtojnë në maska.

Sidoqoftë, maskat janë efektive në kapjen e pikave, e cila është një rrugë kryesore e transmetimit të coronavirusit.

Si rezultat, nëse ka të ngjarë të jeni në kontakt të ngushtë me dikë të infektuar, një maskë zvogëlon mundësinë që sëmundja të kalojë tek ju.

Ndërsa nëse shfaqni simptoma të coronavirusit, ose jeni diagnostikuar, veshja e një maskë mund të mbrojë edhe të tjerët.

Pra, maskat janë thelbësore për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe social që kujdesen për pacientët dhe rekomandohen gjithashtu për anëtarët e familjes që duhet të kujdesen për dikë që është i sëmurë – në mënyrë ideale, sikurse pacienti, po ashtu edhe kujdestari duhet të kenë maskë.

Arsyet pse sëmundjet e reja vazhdojnë të shfaqen në Kinë dhe pse ata janë vetë viktima të kushteve që çuan gjithë botën në kaos Arsyet pse sëmundjet e reja vazhdojnë të shfaqen në Kinë dhe pse ata janë vetë viktima të kushteve që çuan gjithë botën në kaos

Megjithatë, sipas një shkrimi të publikuar në The Guardian, përcjell Telegrafi, maskat ndoshta do të bëjnë pak ndryshime nëse thjesht jeni duke ecur nëpër qytet ose po merrni një autobus, kështu që nuk ka nevojë të merrni me shumicë – të bëni një furnizim të madh.

Pretendimi: “Nuk është më e rrezikshëm se gripi i dimrit”

Shumë individë që preken me coronavirus nuk do të pësojnë asgjë më keq sesa simptomat e gripit sezonal, por profili i përgjithshëm i sëmundjes, përfshirë shkallën e vdekshmërisë së saj, duket më serioz.

Në fillimin e një shpërthimi, niveli i dukshëm i vdekshmërisë mund të jetë një mbivlerësim nëse mungojnë shumë raste të buta.

Por këtë javë, një ekspert i OBSH-së sugjeroi se nuk ka qenë kështu me Covid-19.

Bruce Aylward, i cili drejtoi një mision ndërkombëtar në Kinë për të mësuar rreth virusit dhe përgjigjes së vendit, tha se provat nuk sugjerojnë që ne po shohim vetëm majën e ajsbergut.

Nëse nxirret nga testimi i mëtutjeshëm, kjo mund të nënkuptojë që vlerësimet aktuale të një niveli afërsisht fataliteti 1% janë të sakta.

Kjo do ta bënte Covid-19 rreth 10 herë më vdekjeprurëse sesa gripi sezonal, i cili vlerësohet se vret midis 290,000 dhe 650,000 njerëz në vit në nivel global.

Pretendimi: “Ai vret vetëm të moshuarit, kështu që të rinjtë mund të jenë të qetë”

Shumica e njerëzve që nuk janë të moshuar dhe nuk kanë kushte themelore shëndetësore nuk do të sëmuren rëndë nga Covid-19.

Por sëmundja ka ende një shans më të lartë për të çuar në simptoma të rënda të frymëmarrjes sesa gripi sezonal dhe ka edhe grupe të tjera në rrezik – për shembull, punonjësit e shëndetit janë më të prekshëm sepse ka të ngjarë të kenë ekspozim më të lartë ndaj virusit, përcjell Telegrafi.

Veprimet që ndërmarrin të rinjtë, të shëndetshëm, përfshirë raportimin e simptomave dhe udhëzimet e karantinës, do të kenë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e më të prekurve në shoqëri dhe në formimin e trajektores së përgjithshme të shpërthimit.

Pretendimi: “Për tu prekur nga virusi, duhet të jesh me një person të infektuar për 10 minuta”

Për gripin, disa udhëzime spitalore përcaktojnë si faktor ekspozimin brenda dy metrave të një personi të infektuar që teshtit ose kollitet për 10 minuta ose më gjatë.

"Ndihem mirë": Nëna e dy fëmijëve bëhet personi i parë që injektohet me vaksinën eksperimentale kundër coronavirusit "Ndihem mirë": Nëna e dy fëmijëve bëhet personi i parë që injektohet me vaksinën eksperimentale kundër coronavirusit

Sidoqoftë, është e mundur që të infektoheni me ndërveprime më të shkurtra apo edhe me marrjen e virusit nga sipërfaqet e ndotura, megjithëse mendohet se kjo është një rrugë më pak e zakonshme e transmetimit.

Pretendimi: “Një vaksinë mund të jetë e gatshme brenda disa muajve”

Shkencëtarët ishin të shpejtë në fillimin e zhvillimit të një vaksine për coronavirusin e ri, të ndihmuar nga lëshimi i hershëm i sekuencës gjenetike nga studiuesit kinezë.

Kështu, zhvillimi i një vaksine të vlefshme po vazhdon me shpejtësi.

Sidoqoftë, gjykimet shtesë që kërkohen para se të lirohet një vaksinë komerciale janë akoma një ndërmarrje e gjatë – dhe një thelbësore – për të siguruar që madje edhe efektet e rralla anësore të jenë vërejtur.

Në këtë drejtim, mund të vlerësohet se një vaksinë e disponueshme komerciale brenda një viti do të ishte e diçka e shpejtë. /Telegrafi/