Ministria e Punëve të Jashtme e Maqedonisë së Veriut nëpërmjet një kumtese për media ka reaguar në lidhje me Deklaratën e Kuvendit bullgar të miratuar sot nga deputetët e fqiut lindor.

Nga MPJ thonë se “me keqardhje konstatojnë se Deklarata e Parlamentit për gjoja “përshkallëzimin e aktiviteteve agresive antibullgare në Republikën e Maqedonisë së Veriut”, të miratuar sot, në ditën e fundit të punës së Kuvendit Popullor të Bullgarisë nuk korrespondon me politikën e dakorduar për avansimin e marrëdhënieve të ndërsjella përmes respektit të ndërsjellë dhe tregon mungesë vullneti për implementim të së njëjtës”.

Nga MPJ thonë se duke e marrë parasysh kohën e miratimit të Rezolutës, ajo shkon vetëm në dobi të provokatorëve, qëllimi i të cilëve sipas MPJ-së, është të shkaktojnë aktivitete politike që ndikojnë negativisht në marrëdhëniet midis dy vendeve, duke i minuar kështu përpjekjet për t’u kthyer në rrugën konstruktive dhe kultivimin e marrëdhënieve të partneritetit.

Reklama
Deputetët bullgarë miratuan deklaratën për Maqedoninë e Veriut, dënojnë manifestimet antibullgare Deputetët bullgarë miratuan deklaratën për Maqedoninë e Veriut, dënojnë manifestimet antibullgare
Reklama

“Çdo akt provokimi nga cilado anë, me apo pa qëllim, aktualisht po bëhet pjesë e skenarëve në mbështetje të përshkallëzimit të situatës dhe si i tillë konsiderojmë që është në kundërshtim me angazhimin e deklaruar për ta kthyer axhendën diplomatike aty ku i takon, në diplomacitë e të dy vendeve”.

“Për sa i përket përmbajtjes së Deklaratës, dëshirojmë të veçojmë:

Në periudhën e kaluar, përmes projekteve dhe aktiviteteve specifike, Maqedonia e Veriut ka treguar se është e përkushtuar në zbatimin e Marrëveshjes për Miqësi, Fqinjësi të Mirë dhe Bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut. Pretendimet për ekzistim të problemeve sistematike me të drejtat dhe sigurinë e bullgarëve etnik në Republikën e Maqedonisë së Veriut, janë krejtësisht në kundërshtim me faktet e vërtetuara nga institucionet relevante ndërkombëtare, të cilat e ndjekin realizimin e të drejtave të të gjitha bashkësive etnike në Maqedoninë e Veriut, përfshirë atë bullgare”.

Reklama
Reklama

Po ashtu, Ministria e Punëve të Jashtme në disa raste ka theksuar se Ligji për fondacione dhe shoqata nuk është i drejtuar kundër tubimit të ndonjë bashkësie etnike, por kundër parimit që shoqata qytetare të mbajnë emra të figurave kontroverse që paraqesin provokim jo vetëm për maqedonasit etnik, por dhe për të gjithë qytetarët që jetojnë në Maqedoninë e Veriut”.

“Në të njëjtin kontekst, nuk ka asnjë bazë të justifikuar apo argument serioz për ta lidhur punën e Komisionit me ndryshimet në Ligjin për shoqata dhe fondacione. Ai do të vazhdojë punën e tij bazuar në fakte të argumentuara dhe të vërtetuara shkencërisht dhe nuk ka asnjë pike-prerje me kushtet në të cilat formohen dhe funksionojnë shoqatat dhe fondacionet e qytetarëve”.

Reklama
Reklama

“Mbetemi të mendimit se me rastin e sulmit fizik ndaj shtetasit të Maqedonisë së Veriut, Hristijan Pendikov në Ohër, institucionet e sistemit reaguan në mënyrë të duhur, autorët u arrestuan, hetimi është në rrjedhë e sipër, ndërsa përmes aktiviteteve politike publike ngjarja u dënua nga përfaqësuesit më të lartë të shtetit, si Presidenti, Kryeministri dhe Ministri i Punëve të Jashtme; Njëherit, Ministri Osmani bëri një vizitë të jashtëzakonshme në Sofje, ku vizitoi edhe të lënduarin Pendikov, duke e dëshmuar në këtë mënyrë kujdesin e shtetit për të gjithë qytetarët e tij. Prandaj, deklaratat e shumta rreth këtij rasti, tashmë të përkthyera në përmbajtjen e Deklaratës, i konsiderojmë të ekzagjeruara dhe të pabazuara, të cilat në asnjë mënyrë nuk përputhen me realitetin”, thuhet në njoftimin e MPJ-së.

Reklama
Reklama

Në fund, MPJ gjithashtu bënë thirrje për përmbajtje nga vendimet dhe veprimet e mëtejshme që i dëmtojnë rëndë marrëdhëniet mes dy vendeve dhe qytetarëve të tyre, pikërisht në frymën e vlerave dhe lirive evropiane./Telegrafi/