Motorët e rinj V6 TDI të Audi mund të përdorin gjithashtu karburant me bazë vaji vegjetal.

Audi po ndjek pjesën tjetër të Grupit Volkswagen në një mision për t’u bërë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2050, që nënkupton kryesisht zhvillimin e automjeteve elektrike. Megjithatë, Audi po përpiqet të ndërmarrë hapa që do ta bëjnë motorin me djegie të brendshme “më të pastër”.

Me atë rast, Audi njoftoi se të gjithë motorët e tyre me naftë V6, të cilët zhvillojnë deri në 281 kuaj fuqi dhe janë prodhuar pas gjysmës së dytë të shkurtit të këtij viti, janë të pajtueshëm me vajin vegjetal të hidrotrajtuar (HVO), ose “standardin e artë të bionaftë”. Kjo do të thotë se disa versione të A4, A5, A6, A7, A8, Q7 dhe Q8 do të jenë në gjendje të përdorin karburant “më të pastër” bazuar në vajin vegjetal.

“Ne jemi duke optimizuar motorët tanë ekzistues SUS që të jenë më ekonomikë dhe të emetojnë më pak. Një mënyrë është të krijojmë një bazë teknike për përdorimin e karburanteve të qëndrueshme si HVO”, tha Shefi i Zhvillimit të Audi, Oliver Hoffmann.

Kompania tha se HVO mundëson një reduktim të emetimeve të CO2 midis 70 dhe 95 për qind në krahasim me naftën e zakonshme. Karburanti mund të bëhet nga mbetjet dhe materialet e mbeturinave të tilla si mbetjet e vajit ushqimor nga industria ushqimore dhe mbetjet nga bujqësia. Këto vajra shndërrohen në hidrokarbure alifatike, të cilat modifikojnë vetitë e vajrave për t’i bërë ato të përdorshme në motorët me naftë dhe u jep atyre një vlerësim më të lartë të cetanit në krahasim me karburantin konvencional.

“Meqenëse vlerësimi i cetanit i HVO është rreth 30 për qind më i lartë, ndezshmëria/djegia në motor është përmirësuar. Ky është një efekt pozitiv, veçanërisht në fillimet e ftohta. Ne testuam efektet në komponentë të ndryshëm, performancën dhe shkarkimin përpara se të miratonim HVO”, tha Matthias Schober, shef i departamentit të zhvillimit të bimëve për V-TFSI, TDI dhe PHEV, respektivisht.

Grupi Volkswagen po eksperimenton gjithashtu me karburante të tjera alternative si e-Fuel. Ky gaz sintetik tashmë përdoret nga veturat garuese Porsche dhe Lamborghini dhe këto kompani kanë shfaqur interes për e-Fuel. /Telegrafi/