Kryesuesi i Bordit Drejtues të Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës (Trusti), Ruzhdi Morina thotë se pas vitit 2021, kur investimet kishin ngritje rreth 11 për qind, në këtë fillimvit ka investimet e Trustit ka pësuar një rënie që aktualisht është rreth 4 për qind.

Kjo sipas tij për shkak të efekteve negative të pandemisë COVID-19 në zinxhirin furnizues, por edhe të luftës në Ukrainë.

Kështu thua Morina në takimin që pati me guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), Fehmi Mehemti dhe drejtori menaxhues i Trusit, Adrian Zalli e ku temë kryesore e takimit ishte informimi i drejtuesve të BQK-së me gjendjen e aktuale të investimeve të FKPK-së në tregjet financiare pas ngjarjeve të fundit në Ukrainë.

Reklama

“Morina njoftoi se pas vitit 2021, kur investimet e FKPK-së kishin ngritje me rreth 11 për qind, në këtë fillimvit, si për shkak të efekteve negative të pandemisë COVID-19 në zinxhirin furnizues, por sidomos nga lufta në Ukrainë, investimet e FKPK-së kanë njohur një rënie, që aktualisht është rreth 4 për qind. Duke qenë se indekset kryesore në tregjet financiare aktualisht kanë shënuar rënie prej 15 për qind deri në 20 për qind, rënia prej 4 për qind në investimet e FKPK-së mund të konsiderohet mjaft e përmbajtur. Kjo kryesisht si rezultat i masave mbrojtëse që Bordi Drejtues i ka marrë gjatë janarit dhe shkurtit të këtij viti”, thuhet në komunikatën e BQK-së.

Reklama
Reklama

Gjithashtu, Morina deklaroi që kjo rënie edhe pse negative, në periudhën afatshkurtër nuk e dëmton qëllimin afatgjatë të FKPK-së, siç dëshmohet me të gjithë treguesit e performancës së FKPK-së mbi tre muaj, që janë në terren pozitiv.

Po ashtu, me këtë rast, Morina e njoftoi Guvernatorin Mehmeti me masën e dytë që Bordi Drejtues e ka vendosur, duke e lansuar portofolin Konservativ për kontribuuesit e moshës 63.5 vjeçare e më të moshuar.

Sipas kësaj mase, mjetet e tyre do të përllogariten të investuara në Bonot e Thesarit të Republikës së Kosovës dhe asnjë kontribuues 18 muaj e më pak afër pensionimit nuk do të preket nga lëvizjet e tregjeve financiare.

Reklama

Mehmeti, në anën tjetër, e vlerësoi përpjekjet e Bordit Drejtues të FKPK-së për masat e ndërmarra, të cilat e kanë ulur rrezikun dhe ndikimin e këtyre lëvizjeve te kontribuuesit.

Reklama

Guvernatori theksoi nevojën e takimeve të rregullta mes të dyja institucioneve, në mënyrë që situata të monitorohet në mënyrë të vazhdueshme dhe që të sigurohet reagimi i duhur institucional në shërbim të mbrojtjes së interesave të kontributdhënësve. /Telegrafi/