Ishte viti 1989 dhe një profesor vizionar e i dashuruar me Shekspirin u ngrit në këmbë mbi tryezë, për t’i kujtuar vetes dhe nxënësve të tij se duhet që gjithmonë t’i shohim gjërat nga këndvështrime të ndryshme: “Pikërisht atëherë kur mendoni se dini diçka, duhet ta shihni nga një tjetër pikëvështrim. Ngjituni lart bashkë me mua. Duhet ta provoni bijtë e mi; duhet të luftoni për të gjetur zërin tuaj. Sa më vonë që të filloni, aq më i madh është rreziku që të mos e gjeni fare. Mos u dorëzoni. Guxoni të ndryshoni. Kërkoni rrugë të reja”.

Reklama

Profesor Keating, alias Robin Williams, u bënte thirrje studentëve që të kapnin momentin, të kultivonin ëndrrat e tyre, ta fusnin jetën e tyre në binarët e përzgjedhur në mënyrë autonome dhe jo të imponuar nga të tjerët.

Reklama
Reklama

Vetëm një tjetër vizionar, si Steve Jobs, do të përsëriste 16 vjet më vonë atë emocion në mendjet e studentëve, në një fjalim tejet karizmatik, këtë herë jo të një heroi të letërsisë, por një menaxheri që sfidonte të rinjtë që të dëgjonin historinë e tij të suksesit, me fjalinë e famshme: Jini të uritur, jini të “çmendur”.

Ka filma që ndryshojnë jetën e atyre që i realizojnë dhe atyre që i shohin dhe “Shoqëria e poetëve të vdekur” që regjisori Peter Weir e vendos në një kolegj të zymtë të Vermontit në vitet pesëdhjetë të shekullit të kaluar, është një prej tyre, edhe pse ndonjë kritik i gjithëditur i kohës e ka quajtur si shumë të sheqerosur (“Isha kaq i prekur, sa në fund doja të villja”, shkruante atëherë Roger Ebert).

Reklama
Reklama

“Shoqëria e poetëve të vdekur” flet për pasionin dhe kreativitetin dhe, siç rrëfente Williams, prekte njerëzit që kishin fatin ta ndeshnin në rrugën e tyre.

Bipolar, viktimë e alkoolit dhe drogave për periudha të gjata të jetës së tij… edhe pse edhe në momentet më të errëta, Williams nuk e humbiste ironinë dhe gjente rrugëdalje përmes batutave: “Kokaina është mënyra e Zotit për të të thënë se po fiton shumë para”. Ai iku nga kjo botë në gusht të vitit 2014, ndoshta i vetëvrarë, ndoshta i mbytur nga palumturia e tij prej komiku të trishtuar. /Përgatiti: bota.al/