Rezulton se nuk është vetëm një frazë për njohje. Shkencërisht është vërtetuar se ky efekt intensifikohej nëse do të kishte një grua në shoqërinë e një burri që ishte “jashtë kampionatit të tyre”.

Hormoni i kortizolit prodhohet nga gjëndra mbiveshkore në kohën kur një person është nën stres fizik ose mendor, dhe është sjellë në lidhje të drejtpërdrejtë me zemrën dhe sëmundje të tjera të shumta.

Studiuesit ekzaminuan 84 studentë duke zgjidhur një enigmë sudoku, individualisht dhe në dhoma të ndara. Dy të huaj, një burrë dhe një grua fizikisht tërheqëse, ishin gjithashtu në dhomë – transmeton KP.

(Foto: Everypixel)

Reklama

Në kohën kur një person femër u largua nga dhoma dhe dy burra mbetën të ulur së bashku, niveli i hormoneve të stresit në subjekte nuk u rrit. Sidoqoftë, nëse subjekti do të linte vetëm me gruan në dhomë, niveli i tij i kortizolit do të ngrihej.

Reklama

“Në këtë studim, ne filluam nga supozimi se shumica e burrave, nën shoqërinë e një gruaje të bukur, ndihen sikur është një mundësi ideale për njohje. Ndërsa disa burra do të shmangin gratë e bukura bazuar në besimin se ato janë “jashtë ligës së tyre”, shumica e burrave në të vërtetë do të kenë një reagim të caktuar hormonal,” shpjegon studimi.

Reklama

Studimi tregoi se nivelet e kortizolit te burrat rriten vetëm pas pesë minutash të kontaktit të shkurtër shoqëror me një grua të re tërheqëse.

Kortizoli në doza të vogla mund të ketë një efekt pozitiv, por kortizoli i ngritur në mënyrë kronike përkeqëson disa gjendje shëndetësore, siç janë sëmundja e zemrës, diabeti, hipertensioni dhe impotenca.

(Foto: Discovery Counseling Center)

Reklama