Nëse keni vërejtur që kohëve të fundit keni probleme me gavrën e gojës, në dhëmbë ju janë krijuar njolla apo keni erë të keqe, shkaktar mund të jetë fakti që një kohë të gjatë bartni maskën

Reklama

Stomatologu Gerry Curatola thotë që derisa jeni duke bartur maskën për fytyrë, në gojë përqendrohet dyoksidi i karbonit, i cili krijon ambient thartire, shkruan Yahoo, përcjell Telegrafi.

Për këtë shkak shkaktohet çekuilibri i mikrobiomave orale, sepse në gojët tona jetojnë me qindra e miliarda mikroorganizma të cilët ndikojnë në mënyrën në të cilën trupi ynë nxit shëndetin dhe u përgjigjet sëmundjeve.

Pa gavër të shëndetshme të gojës rrezikohet edhe shëndeti i trupit.

Reklama

– Jemi mësuar që imuniteti ynë është kyç në luftën kundër coronavirusit, andaj nëse keni proces inflamator në gojë, imuniteti juaj është i ulur – thotë Curatola dhe thekson që është me rëndësi të kuptohet lidhshmëria e shëndetit të gojës dhe trupit.

Reklama

Stomatologu thotë që pesë veprime mund të ndihmojnë në krijimin e mikrobiomave të shëndetshme, në zvogëlimin e inflamacionit dhe eliminimin e helmeve, në mënyrë që sa më me efekt të luftojmë kundër shkaktarit të sëmundjes.

1. Pasta e dhëmbëve

Zgjidhni pastën me vitamina dhe minerale të cilat zvogëlojnë inflamacionin dhe mund ta përdorni për larjen e dhëmbëve apo si maskë për mishin e dhëmbëve.

Reklama

2. Probiotikët

– Secili që bart maskë do të duhej të marrë probiotikë çdo ditë – këshillon Curatola.

3. Antioksidantët

Curatola këshillon edhe që të marrim sa më shumë antioksidantë, qoftë nëpërmjet ushqimit apo shtesave në ushqim.

4. Vitamina C dhe zinku

Produktet dhe shtesat në ushqim të cilat përmbajnë vitaminën C dhe zinkun ndihmojnë në forcimin e sistemit të imunitetit.

Reklama

5. Higjiena e rregullt

Curatola shpjegon që mënyra më e thjeshtë për kujdesin për shëndetin vetjak është higjiena e rregullt e dhëmbëve dhe e gavrës së gojës.

– Shmangni çipsat, patatinat dhe sheqerin midis racioneve, sepse ndikojnë në mikrobiom.

Reklama

Konsumoni rregullisht ujë dhe mos harroni të shkoni te stomatologu.

Është me rëndësi të bartni maskën, por të gjithë me atë rast do të ishim të detyrua të dinim se çfarë ndodh pas saj në mënyrë që të mbrohemi më mirë dhe të mbrojmë shëndetin. /Telegrafi/