Mashqiti është komunë në Itali ku me shekuj jetojnë arbëreshët. Në këtë vendbanim tash vonë është vënë busti i heroit kombëtar shqiptar, Gjergj Kastriotit – Skënderbeut.

Mashqiti u themelua më 1467 nga mbreti Ferdinand i Napolit, kur Skënderbeu shkoi për të mundur trupat e pretendentëve të fronit të tij.

Për historinë e këtij vendbanimi dhe të banorëve, shikojeni dokumentarin e Marin Memës. /TCH/Telegrafi/