LAJMI I FUNDIT:

Maqedoni, 5.000 nxënës testohen për hulumtimin ndërkombëtar TIMSS

Maqedoni, 5.000 nxënës testohen për hulumtimin ndërkombëtar TIMSS

Gjithsej 5000 nxënës nga 150 shkolla të vendit janë duke u testuar këto ditë për nevojat e studimit ndërkombëtar TIMSS. Siç informoi Biljana Mihajlovska, drejtoresha e Qendrës Shtetërore të Provimeve (QSHP), fëmijët i nënshtrohen provimeve në laptopë në pronësi të DIC, sepse ashtu e kërkojnë rregullat dhe sillen në shkollat ​​ku bëhet testimi.

“Vitin e kaluar kemi testuar edhe për TIMSS dhe këtë vit është studimi gjatësor, i cili aplikohet për të njëjtin kampion studentësh. Jemi duke i testuar nxënësit e klasës së pestë, të cilët janë testuar edhe në klasën e katërt vitin e kaluar dhe synimi është të shohim se sa përparim kanë bërë gjatë një viti shkollor. Rezultatet e vitit të kaluar do të jenë gati në fund të këtij viti”, thotë Mihajlovska për Meta.

Çdo ditë, punonjësit e QSHP-së testojnë fëmijët në pesë shkolla.

Vitin e kaluar në prill filloi testimi TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study). Me pjesëmarrjen në studime ndërkombëtare maten arritjet e nxënësve dhe fitohen të dhëna të shumta për sistemet arsimore, kurikulat, procesin mësimor, arritjet e nxënësve, punën e mësuesve, si dhe krahasimin e arritjeve të nxënësve në nivel ndërkombëtar.

TIMSS është një studim ndërkombëtar i lëndëve të matematikës dhe shkencës që mat njohuritë në këto fusha. Testimi përfshin nxënës, prindër, mësues dhe drejtorë shkollash.

Ky testim u ndërpre më 2 maj të vitit të kaluar për shkak të grevës së punonjësve të DIC për paga më të larta. Për shkak të grevës janë ndërprerë shumë procese që ky institucion organizon dhe zbaton. Kështu ndodhi edhe me provimin e maturës shtetërore, i cili është një kusht ligjor për pranimin në universitet.

Maqedonia mori pjesë për herë të fundit në TIMSS në vitin 2019. Rezultatet treguan se sipas njohurive të matematikës, nxënësit tanë janë nën mesataren ndërkombëtare, me 472 pikë. Po ashtu jemi nën mesataren ndërkombëtare për sa i përket arritjeve në shkencat natyrore, në shoqërinë e Katarit, Azerbajxhanit, Kuvajtit, Filipineve etj. Studentët nga Singapori kanë arritjet më të mira në shkencat natyrore. Ato pasohen nga Koreja, Rusia dhe Japonia.