Kryeministri Zoran Zaev në një tribunë me qytetarë “Në rrugën të drejt” të mbajtur në Veles të shtunën e kaluar, tha se është i nevojshëm veting i plotë në gjyqësor.

“Ne kemi krijuar mjedis të duhur, kemi miratuar ligje, secili prokuror dhe gjyqtar të punojë në mënyrë të pavarur. Këtu kemi sot prokurorë specialë nëpër burgje, sepse ligji vlen për të gjithë, që ishte një emër i menduar gjatë dy vjet më parë. Por liria nuk lejon që gjërat të vjetrohen lëndët dhe të mos ketë përgjegjësi.

Ne kërkuam një rizgjedhje të plotë në gjyqësor, nuk lejoi Evropa sepse të gjithë duhet të jenë përgjegjës individualisht, dhe ne nuk kemi pasur burime për të rimarrë atë pjesë të drejtësisë. Këtu po i them Velesit atë që është shpallur tashmë publikisht: do të ketë vetting të plotë në gjyqësor, si në gjyqësor ashtu edhe në prokurori”, tha Zaev.

Ministrja e Drejtësisë, Renata Deskovska, pas takimit me Komisionerin Evropian për Drejtësi, Konsumator dhe Barazi Gjinore, Vera Jurova, e cila diskutoi proceset e reformave që ndodhin në vend, tha se Maqedonia si shtet nuk dha asnjë arsye për mos hapjen e negociatave të pranimit me Bashkimi Evropian në Samitin e fundit në Bruksel.

“Mos hapja e negociatave nuk është për hir të drejtësisë. Kushdo që ka lexuar raportet do të shikojë se gjithçka që ishte si kusht nga ana jona është përmbushur. Ne si shtet nuk kemi dhënë asnjë arsye për këtë”, tha Deskoska.