Nuk mund ta kaloni ndezjen e një qiri me aroma të bukur për t’u qetësuar si pjesë e rutinës suaj të kujdesit për veten ose gjatë dimrit.

Por nëse jeni dikush që blini qirinj mjaft shpesh, do ta dini se nuk janë gjithmonë të lirë.

Bërja e qirinjve tuaj është argëtuese, mund të ndihmojë në uljen e kostove të zakonshme të qirinjve dhe është një mënyrë e shkëlqyer për të krijuar diçka krejtësisht personale për ju.

Besoni apo jo, bërja e qirinjve tuaj nuk është në fakt aq e vështirë sa mund të mendoni.

Si të bëni qirinj vetë në shtëpi?

Për të bërë një qiri do t’ju duhet:

  • Dyllë qiriu

  • Fitila

  • Gota qirinjsh

  • Enë për të shkrirë dyllin

  • Enë e derdhjes

  • Enë për të përzier dyllin

  • Termometri

Opsionale:

  • Vajra aromatike

  • Ngjyra qirinjsh

  • Mjet për qendërzimin e fitilit

Metoda

Përgatitni hapësirën tuaj të krijimit të qirinjve. Ballafaqimi me dyllin mund të jetë mjaft i çrregullt, prandaj sigurohuni që të keni një sipërfaqe të pastër të sheshtë për të punuar (sugjerojmë të vendosni edhe pak gazetë) dhe të lëvizni gjithçka që nuk dëshironi të vendosni dyllë.

Peshoni dhe matni sa dyllë ju nevojitet, nëse nuk jeni të sigurt se sa dylli ju nevojitet, thjesht mbushni enën me ujë dhe hidheni në një enë matës, më pas matni sasinë e ujit që ena mban në gota. Minus 20 për qind nga kjo sasi, kjo ju lë me përafërsisht sasinë e dyllit që mban ena juaj në gram.

Zbrazni dyllin tuaj të matur në tenxheren tuaj të ngrohjes. Ngroheni dhe përzieni butësisht. Do të duhen afërsisht 10 deri në 15 minuta që dylli të shkrihet. Ndërsa dylli po shkrihet, përgatitni gotat tuaja. Lajini ato në ujë të nxehtë, thani dhe më pas vendosni fitilin tuaj në qendër të dyllit. Nëse dëshironi të lidhni fitilin tuaj me pak dyllë, thjesht zhytni fundin në tenxheren tuaj të dyllit dhe më pas futeni në kavanozin tuaj, duke e mbajtur në vend derisa dylli të thahet dhe të qëndrojë më vete.

Një dylli juaj ka arritur 70 gradë celsius, hiqeni nga zjarri dhe lëreni të ftohet derisa të arrijë 65 gradë celsius. Hiqeni dyllin tuaj nga tenxherja në enë dhe më pas hidheni në gotat tuaja të qiririt. Sigurohuni që të derdhni dyllin tuaj butësisht për të shmangur flluskat e ajrit, duke lënë një boshllëk prej një centimetër në krye.

Lëreni qiriun tuaj të ngurtësohet gjatë natës në temperaturën e dhomës. Prisni fitilin dhe qiriri juaj është gati të ndizet!

Si të bëni vetë qirinjtë aromatikë?

Nëse dëshironi t’i bëni qirinjtë tuaj me aromë apo edhe të kenë pak ngjyra, ja çfarë duhet të bëni:

Pas hapit të katërt dhe kur dylli juaj të ketë arritur 70 gradë celsius, hapni qesen tuaj me ngjyrë qiri në dyllë dhe përziejeni butësisht derisa e gjithë ngjyra të jetë tretur dhe përhapur në mënyrë të barabartë. Nëse keni ngjyrë qiri të lëngët, përdorni vetëm disa pika në të njëjtën kohë derisa të merrni ngjyrën tuaj të dëshiruar.

Nëse më pas dëshironi t’i shtoni aromë qiririt tuaj, vazhdoni me hapin e pestë dhe hiqeni dyllin nga zjarri dhe lëreni të ftohet në 65 gradë celsius. Pasi të jetë ftohur në këtë temperaturë, derdhni aromën tuaj dhe përzieni butësisht. Pastaj vazhdoni me hapat e tjerë. /Telegrafi/