Harta e parë gjeologjike e Hënës deri më sot u krijua duke përdorur të dhënat e Apollo-s.

Një hartë e re tregon hënën dhe strukturën e saj në një detaj të paparë.

Kjo është në sajë të shkencëtarëve nga Vëzhguesi Gjeologjik i Shteteve të Bashkuara (USGS), të cilët me NASA-n dhe Institutin Lunar punuan së bashku, transmeton Telegrafi.

Së bashku, ata hartografuan Hënën dhe krijuan hartën e parë gjeologjike të satelitit të vetëm natyror të tokës.

Harta e shkallës 1: 5,000,000 u prezantua gjithashtu si pjesë e një animacioni video.

Regjistrimet nga 5 dekada të hulumtimit hënor u përpunuan për hartën e re.

Ekipi përdori të dhëna nga misione pa pilot në të kaluarën e afërt, si dhe të dhëna nga misioni Apollo.

Të dhënat e mbledhura nga agjencia japoneze hapësinore me sondën Kaguya ishin gjithashtu veçanërisht të vlefshme.

Një metodë e re, e unifikuar u përdor gjithashtu për hartën për të kategorizuar sipërfaqet shkëmbore të Hënës.

“Njerëzit gjithmonë kanë qenë të magjepsur nga Hëna dhe kanë pyetur veten kur mund të shkojmë te ajo përsëri”, tha Jim Reilly , një ish-astronaut i NASA-s dhe drejtori aktual i USGS.

Misioni tjetër i drejtuar për në Hënë është planifikuar si pjesë e projektit Artemis në vitin 2024. /Telegrafi/