Nga 80 deri në -100 gradë Celsius: temperatura sipërfaqësore e tokës matet me satelitë.

Dy satelitë të NASA-s me një spektroradiometër me rezolucion të moderuar (MODIS) kanë qenë në orbitë për 20 vjet. Kjo lejon, ndër të tjera, të përcaktojë temperaturën sipërfaqësore të tokës, transmeton Telegrafi.

Një studim i ri shikon ekstremet e regjistruara gjatë 20 viteve të fundit.

Pika më e nxehtë

Zyrtarisht, Lugina e Vdekjes është ende vendi më i nxehtë. Në vitin 1913 u regjistrua vlera rekord prej 56.7 gradë Celsius. Por kjo është temperatura e ajrit. Sipërfaqja bëhet dukshëm më e nxehtë.

Në shkretëtirën e Lutit në Iran, rekordi prej 80.8 gradë Celsius u mat në tokë në vitin 2018. Në vitin 2019, e njëjta temperaturë në tokë u mat në shkretëtirën Sonoran, midis SHBA-së dhe Meksikës.

Pika më e ftohtë

Pika më e ftohtë në tokë është në Antarktidë. Në vitin 2016, sipërfaqja u mat -110.9 gradë Celsius atje. Kjo është 20 gradë Celsius më e ftohtë se rekordi për temperaturën më të ftohtë të ajrit të regjistruar në vitin 1983.

Dallimi më i madh

Diferenca më e madhe e temperaturës në vetëm një ditë ishte më 20 korrik 2006. Në pellgun kinez Qaidam, temperatura u ngjit nga -23,7 gradë Celsius në 58,1 gradë Celsius. Ky është një ndryshim prej 81.8 gradë Celsius. /Telegrafi/