Shaban Polluzha ka qenë figurë e zhveshur nga ideologjitë politike. Këtë e thotë stërnipi i tij, Zahir Kastrati, në 72-vjetorin e vrasjes së tij dhe komandantit Mehmet Gradica.

“Shaban Polluzha ka qenë person me aftësi diplomatike, luftarake dhe unifikuese. Ai ka dashur të bashkojë të gjitha forcat e asaj kohe për Bashkim Kombëtar”, ka thënë Kastrati në Info Magazine. “Shaban Polluzha nuk ka qenë komunist”.

“Më 16 janar 1945, në kullën e tij në Polluzhë është marrë vendimi të shkohet në Podujeve pa luftë, për të shikuar organizimin. Shaban Polluzha ka funksionuar i vetëm. Prej vitit 1941 ka formuar Lëvizjen për Çlirim dhe Bashkim Kombëtar, gjatë viteve 1942-43. Kjo Lëvizje ka qenë më pak e theksuar. Deri në vitin 1944 kjo Lëvizje njihet si Brigada e Drenicës”, ka shtuar Kastrati.

Sipas tij, Fadil Hoxha ka dhënë urdhrin që të sulmohen forcat e Shaban Polluzhës.

“Fadil Hoxha është përgjegjës direkt për vdekjen e Shaban Polluzhës. Forcat e Shaban Polluzës kanë qenë të përndjekura nga Fadil Hoxha”, ka theksuar ai. “Më datën 14 janar të vitit 1845, Polluzha ka gjetur 177 shqiptarë të vrarë nga forcat e Hoxhës dhe forcat serbe”.

Sipas tij këtu ka qenë konflikti më i madh mes Shaban Polluzhës dhe Fadil Hoxhës.

“Si mund të jetë Fadil Hoxha hero kombëtar kur ai ka bërë krime mbi popullin e vet?!”, shton Kastrati, sipas të cilit për këtë ka dokumente dhe se historia gojore është një nga gjërat që ndihmon historinë në aspektin e arkivit. /Klan Kosova/