A e gjetët veten duke pirë, duke pirë dhe duke shpenzuar pak më shumë se zakonisht gjatë vitit të kaluar? Nuk jeni vetëm.

Shumë prej nesh e tepruan gjatë ngjarjeve të vështira përreth COVID-19. Fatmirësisht, jeta po kthehet në normalitet – dhe kjo verë është koha e përkryer për të kthyer një faqe të re.

Gati për të frenuar ato zakone pandemike? Ekspertë ndanë këshillat e tyre për të rimarrë kontrollin pa u ndjerë të privuar.

Pini më shumë? Jepini vetes një pushim

Që nga fillimi i pandemisë, pirja e madhe është rritur me 41 për qind tek gratë. “Ne jemi aq të rraskapitur, zgjasim dorën për një gotë verë dhe i themi vetes, e meritoj këtë”, thotë Dana Bowman. Por kjo nuk është aspak thelbësore. “Ajo që me të vërtetë meritojmë është qetësia”, thotë ajo, duke shpjeguar se kujdesi për veten mund të ndihmojë në ndalimin e këtij cikli. “Çdo ditë në orën 19:00, mbyllni derën e dhomës time të gjumit”.

Hani shumë? Largoni fajin

Gjatë kohërave stresuese, truri ynë nuk po lëshon mjaft dopaminë të mirë për të qenë të lumtur, kështu që ne i drejtohemi ushqimit, thotë Carolyn Coker Ross. “Për t’u rikthyer, përdorni një kohëmatës dhe hani çdo tre deri në katër orë”, thotë Dr. Ross.

Blini më shumë? Lëreni në shportë

Të gjithë kemi ndjerë një ndjenjë privimi këtë vit dhe shumë prej nesh kanë shfrytëzuae blerjet në internet për të mbushur atë boshllëk, thotë Angela R. Wurtzel. “Thjesht vendosni pak kohë midis emocioneve që ju shtyjnë të bëni blerje dhe vetë veprimit”, thotë ajo, duke sugjeruar një strategji të quajtur “karrocë”. Ashtu siç tingëllon, vendosni disa artikuj në shportën tuaj, por në vend që të përfundoni transaksionin, prisni pesë minuta, ose edhe pesë ditë. “Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk do të blini asgjë, por shumë mirë mund të blini më pak”.