Shkencëtarët kanë mësuar një kompjuter për të parashikuar ngjarjet pesë minuta në të ardhmen në një demonstrim të frikshëm të fuqisë së inteligjencës artificiale. Një ekip nga Universiteti i Bonit përdori inteligjencën artificiale për të menduar se çfarë do të bënte një kuzhinier para se ta bënin atë.

Programi i tyre u tregoi video të kuzhinierëve në punë për ta mësuar atë në lidhje me fazat e procesit të gatimit. Kështu, roboti ishte në gjendje për të parë fillimin e një video dhe të hamendësoj se çfarë do të bënte një kuzhinier tjetër. Prof. Dr. Jürgen Gall tha: “Saktësia ishte mbi 40 për qind për periudha të shkurtra parashikuese, por pastaj ra, sa më shumë që algoritmi duhej të shikonte në të ardhmen”.

Tani ai shpreson të depërtoj akoma më shumë në të ardhmen. “Ne duam të parashikojmë kohëzgjatjen e aktiviteteve – minuta apo edhe orë para se të ndodhin”, shtoi Gall. Aftësia e të menduarit se çfarë do të bëjë një kuzhinier tjetër është e madhe për një kompani të teknologjisë që ndërton një robot ose një asistent i dizajnuar për të ndihmuar në kuzhinë. Por ne jemi vetëm në fillim të zhvillimit të softuerit të ardhshëm të parashikimit, i cili ka gjasa të bëhet jashtëzakonisht i fuqishëm në të ardhmen. Mundësia më e frikshme që ofron kjo teknologji është akoma mjaft e rrezikshme, potencialisht. Nëse bizneset mund të parashikojnë se cilat konsumatorë potencial do të kenë në të ardhmen, ata mund të kërkojnë të manipulojnë sjelljen e tyre përmes reklamave të synuara.