Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Dhimbja e fundshpinës është një ankesë e zakonshme që prek 84% të të rriturve në një moment të jetës së tyre. Shumica e dhimbjeve jospecifike të fundshpinës janë pa sëmundje specifike ose patologji të shtyllës kurrizore, të cilat përmirësohen brenda muajit të parë. Përmirësim i mëtejshëm mund të ndodhë gjatë tre muajve të ardhshëm. Një përqindje e vogël e pacientëve nuk përmirësohen brenda kornizës kohore të mësipërme dhe kërkojnë trajtim dhe ndërhyrje shtesë.

Opsione të shumta trajtimi janë në dispozicion për dhimbjet kronike të shpinës. Këto ndahen në tre grupe:

• Trajtimi jo-inaziv (përfshirë trajtimin farmakologjik)

Trajtim intervenues jokirurgjikal përfshijnë blloqe të faceteve artikulare, blloqe të degëve mediale, injeksione steroide epidurale, blloqe të nyjeve sakroiliake, injeksione në pikën e nxitjes së dhimbjes dhe jo pulsuese, denervimi me radiofrekuencë.

• Trajtimi kirurgjik

Trajtimet intervenuese jokirurgjikale përfshijnë blloqe të faceteve artikulare, blloqe të degëve mediale, injeksione steroide epidurale, blloqe të nyjeve sakroiliake, injeksione në pikën e nxitjes së dhimbjes dhe jo pulsuese, denervimi me radiofrekuencë.

Procedurat diagnostike ndërhyrëse përfshijnë injektimin e agjentit anestetik për të përcaktuar nëse trajtimi ose operacioni i mëtejshëm ndërhyrës është i nevojshëm. Ka shumë pak prova për të mbështetur përdorimin i blloqeve të faceteve artikulare, blloqeve të rrënjëve nervore ose blloqeve të nyjeve sakroiliake si një metodë për përcaktimin e burimit të dhimbjes së shpinës ose trajtimin udhëzues. Nuk ka asnjë standard “ari”. Megjithatë, mjekët kanë kryer këto procedura dhe i konsideroni ato standarde të kujdesit në raste të caktuara.

Injeksion steroid lumbar epidural në unazat e fundshpinës janë më efektive në ofrimin e lehtësimit të dhimbjes nga një hernie diskale dhe stenoza e kanalit kurrizor.

Çfarë është një injeksion steroid epidural lumbal?

Një injeksion steroid është një injeksion i ilaçit anti-inflamator – një steroid ose kortikosteroid – i cili mund të injektohet në artikulacionin e faqeve artikulare, në nyjen sakroiliake, në hapësirën paravertebralenë hapësirën epidurale, në pikat nxitëse të dhimbjes rreth nervave kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës. Qëllimi kryesor i injeksioneve steroide lumbare është të menaxhojë dhimbjen kronike të shkaktuar nga acarimi dhe inflamacioni i rrënjëve nervore të shtyllës kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës (regjioni lumbal i shtyllës kurrizore) për shkak të shkaktarëve ose lëndimeve të caktuara. Kjo lloj dhimbjeje kronike quhet radikulopati lumbare (dhimbje radikulare), e cila mund të shpërndahet nga pjesa e poshtme e shpinës në ijët, në njërën këmbë dhe/ose këmbët tuaja.

Si funksionon një injeksion steroid lumbal?

Ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të rekomandojnë injeksione steroide lumbare për menaxhimin e dhimbjes kronike. Ofruesi juaj injekton një ilaç steroid ose kortikosteroid në artikulacionin e faqeve artikulare, në nyjën skroiliake, në hapësirën paravertebralenë hapësirën epidurale, në pikat nxitëse të dhimbjes rreth nervave kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës nga palca kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës.

Pjesa e poshtme e shpinës së shtyllës kurrizore quhet shtylla lumbale. Ky rajon përbëhet nga pesë rruaza, dhe këto rruaza janë më të mëdhatë nga rruazat e tjera në shtyllën kurrizore. Ato shtrihen në mes të unazave të kraharorit (gjoksi)dhe të sakrumi juaj (fundi i shtyllës kurrizore).

Rruazat tuaja janë 33 kockat individuale, të ndërlidhura që formojnë shtyllën kurrizore, e cila shkon nga baza e trurit tuaj deri te kocka e bishtit. Këto kocka ndihmojnë në mbrojtjen e palcës kurrizore nga dëmtimi, ndërkohë që ju lejojnë të përdridheni dhe të ktheheni. Midis kockave vertebrale ka disqe që sigurojnë amortizimin për rruazat tuaja dhe fleksibilitet për ju.

Pesë rruazat në shtyllën kurrizore lumbare quhen lumbale 1 (L1) deri në mesit 5 (L5) nga lart poshtë. Rruazat lumbale kanë disa role të rëndësishme, duke përfshirë:

• Mbështetja dhe stabilizimi i pjesës së sipërme të trupit tuaj.
• Lejimi i lëvizjeve përdredhëse dhe përkulëse.
• Mbrojtja e palcës kurrizore dhe sindroma kauda ekuina (nervat që zbresin nga fundi i palcës kurrizore).

Palca juaj kurrizore është një grup shumë i rëndësishëm nervash që shkon nga truri juaj deri te pjesa e poshtme e shpinës. Palca juaj kurrizore vepron si një autostradë që lidh nervat e vendosura në të gjithë trupin tuaj me trurin tuaj në mënyrë që truri juaj të mund të komunikojë me pjesën tjetër të trupit tuaj.

Ndonjëherë, rrënjët nervore që janë ngjitur në regjionin e unazave lumbale të palcës suaj kurrizore mund të shtypen ose të inflamohen. Kjo mund të ndodhë, për shembull, nëse keni një hernie diskale. Nervat e përflakur mund të shkaktojnë dhimbje që mund të shpërndahet poshtë këmbëve tuaja.

Gjatë një procedure të injektimit të steroideve paravertebrale ose epidurale lumbare, ofruesi juaj injekton një steroid në hapësirën paravertebrale ose epidurale rreth palcës kurrizore. Hapësira paravertebrale dhe epidurale rrethon palcën kurrizore si një mëngë dhe përmban yndyrë, nerva kurrizore, enët e gjakut dhe indin lidhës. Steroidi vepron në nervat e irrituar që po shkaktojnë dhimbjen tuaj dhe redukton ënjtjen dhe presionin mbi nerva.

Injeksionet steroide paravertebrale ose epidurale lumbare më shpesh çojnë në lehtësim të përkohshëm të dhimbjes që zgjat tre muaj ose më shumë, por disa njerëz mund të përjetojnë më pak ose aspak lehtësim dhimbjeje nga injeksioni.

Për çfarë përdoren injeksionet steroide paravertebrale ose epidurale lumbale?

Ofruesit e kujdesit shëndetësor përdorin injeksione steroide paravertebrale ose epidurale lumbale për të menaxhuar një lloj dhimbjeje kronike të njohur si dhimbje radikulare lumbale, e cila shkaktohet nga inflamacioni dhe acarimi i rrënjës së nervit kurrizor në pjesën e poshtme të shpinës. Dhimbja radikulare e fundshpinës shpesh quhet dhimbje e nervit ishiatik.

Dhimbja radikulare e fundshpinës mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme, të cilat mund të shpërndahen nga pjesa e poshtme e shpinës deri në pjesën e pasme të këmbës poshtë gjurit deri te regjioni i nëngjurit dhe/ose shputa. Pra ankesat prezantohen si më poshtë:

• Dhimbje.
• Mpirje.
• Dobësi muskulore.
• Ndjesi shpimi gjilpërash.

Shumë shkaktarë mund të irritojnë rrënjët tuaja nervore të shtyllës kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës dhe të shkaktojnë radikulopati lumbare (ishias), duke përfshirë:

• Hernia diskale unazave lumbale: Kjo sëmundje zakonisht quhet edhe disku i rrëshqitur, i rupturuar ose i fryrë. Disqet kanë qendra të buta, të ngjashme me xhel dhe një shtresë të jashtme më të fortë. Me kalimin e kohës ose me një dëmtim, shtresa e jashtme dobësohet dhe mund të plasaritet. Një hernie diskale lumbare ndodh kur substanca e brendshme shtyn një çarje në një nga disqet midis dy rruazave në pjesën e poshtme të shpinës. Materiali i rrjedhur mund të shtypë, irritojë dhe/ose shtypë nervat kurrizor aty pranë.

• Sëmundja degjenerative e diskut të unazave lumbale: Kjo gjendje ndodh kur disku në mes të rruazave në pjesën e poshtme të shpinës fillon të konsumohet. Një disk i degjeneruar mund të shkaktojë inflamacion lokal në rrënjët tuaja nervore kurrizore.

Stenoza kurrizore lumbale: Kjo gjendje është ngushtimi i një ose më shumë hapësirave brenda shtyllës
kurrizore lumbale. Më pak hapësirë brenda shtyllës kurrizore zvogëlon sasinë e hapësirës në dispozicion për rrënjët tuaja nervore kurrizore. Një hapësirë e ngushtuar mund të shkaktojë që nervat të irritohen ose shtrëngohen, gjë që mund të çojë në dhimbje të fundshpinës, veçanërisht me aktivitete të përsëritura si ecja.

Osteoartriti i vertebrave lumbale: Kjo gjendje përfshin ndryshime në kockat, disqet dhe nyjet në pjesën e poshtme të shpinës, të shkaktuara nga konsumimi normal i plakjes. Osteoartriti i unazave lumbale mund të çojë në ngushtimin e pjesës së brendshme të shtyllës kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës ose në vrimat ku dalin nervat kurrizor, gjë që mund të shkaktojë inflamacion dhe acarim të nervave.

Sëmundjet e tjera që mund të trajtohen me injeksione paravertebrale dh/ose epidurale lumbale përfshijnë:

• Dhimbje të lokalizuara të shpinës (dhimbje aksiale të shpinës): Dhimbja aksiale e shpinës mund të ndryshojë shumë dhe të ketë shkaqe të shumta. Mund të jetë një dhimbje e mprehtë ose e shurdhër që e përjetoni vazhdimisht ose rrallë, dhe dhimbja mund të variojë nga e lehtë në të rëndë.

• Klaudikacioni neurogjenik: Kjo gjendje ndodh nga kompresioni i nervave kurrizorë në shtyllën kurrizore lumbale. Mund të shkaktojë dhimbje ose ndjesi shpimi gjilpërash në pjesën e poshtme të shpinës dhe një ose të dyja këmbët, ijet dhe vithet. Këto simptoma janë veçanërisht të pranishme kur qëndroni në këmbë ose kur ecni.

Dhimbja e shpinës Dhimbja e shpinës

Sa të zakonshme janë injeksionet steroide paravertebrale ose epidurale lumbale për menaxhimin e dhimbjes?

Injeksionet steroide paravertebrale ose epidurale janë ndër llojet më të zakonshme të terapisë për menaxhimin e dhimbjes radikulare.

Në Shtetet e Bashkuara, dhimbja e shpinës është arsyeja e pestë më e zakonshme që njerëzit kërkojnë kujdes mjekësor, dhe afërsisht 9% deri në 25% e njerëzve përshkruajnë se kanë dhimbje tee fundshpinës me dhimbje në këmbë që shpërndahet poshtë gjurit të tyre (dhimbje radikulare) në vit.

Kush e bën një injeksion steroid paravertebral ose epidural lumbal?

Injeksionet steroide paravertebrale ose epidurale lumbare janë shumë të sakta, kështu që ofruesit e kujdesit shëndetësor që kryejnë injeksionin duhet të kenë trajnim të rëndësishëm të specializuar. Ofruesit e kujdesit shëndetësor që mund të kryejnë këtë injeksion janë:

• Reumatologu
• Fiziatri (ofruesit e mjekësisë fizike dhe rehabilitimit).
• Radiologu
• Anesteziologu
• Neurologu
• Kirurgët spinal

Si të përgatitem për një injeksion steroid paravertebral ose epidural lumbal?

Përpara e këtyre injektimeve tuaja lumbale, është e rëndësishme t’i tregoni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni shtatzënë ose mund të jeni shtatzënë për shkak të përdorimit të mundshëm të imazheve fluoroskopike (një lloj imazhi me rreze X) gjatë procedurës. Ju gjithashtu duhet t’i tregoni ofruesit tuaj se cilat medikamente po merrni.

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju japë udhëzime specifike për atë që duhet të bëni për t’u përgatitur për injeksionin tuaj. Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e tyre. Ofruesi juaj mund t’ju rekomandojë të:

• Kufizoni ngrënien ose pirjen tuaj (agjërim) për një kohë të caktuar përpara injektimit tuaj lumbal.
• Rregulloni disa medikamente që po merrni, veçanërisht medikamentet për hollimin e gjakut.
• Kërkoni një MRI ose CT skanim të shpinës tuaj përpara injektimit tuaj lumbal për të ndihmuar në përcaktimin e saktë të zonës që duhet të trajtohet.
• Sigurohuni që të keni dikë me vete për t’ju çuar në shtëpi nëse do të merrni një qetësues para injektimit tuaj paravertebrap ose epidural në fundshpinë.

Pyetjet që mund të jenë të dobishme për të pyetur ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni një injeksion steroid paravertebral dhe/ose epidural lumbal përfshijnë:

• Sa shpesh duhet të kryhet ky injektim në hapësirën paravertebral ose epidurale lumbale?
• Çfarë duhet të bëj për t’u përgatitur për lloj injektimi?
• Cilat janë rreziqet e marrjes së një injektimi të tillë?
• Si do të ndihet pjesa ime lumbale?
• Sa do të zgjasë injeksioni?
• Nëse një injektim i tillë lumbal nuk e lehtëson dhimbjen time, çfarë opsionesh të tjera kam?

Çfarë ndodh gjatë një procedure të injektimit të steroideve epidurale lumbare?

Ju ka të ngjarë të merrni injeksionin steroid paravertebral ose epidural në fundshpinë në një spital ose në një klinikë ambulatore. Në shumicën e rasteve, një procedure e tillë zgjat 15 deri në 30 minuta. Është e rëndësishme të qëndroni shumë të qetë gjatë kësaj procedure.

Hapat e përgjithshëm të procedurës së injektimit të steroideve epidurale lumbare përfshijnë:

• Do të vishni një fustan mjekësor dhe do të shtriheni në një tavolinë të rehatshme në bark me një jastëk poshtë barkut. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju japë barna për t’u çlodhur, si një qetësues.
• Ofruesi juaj do të pastrojë tërësisht zonën e shpinës ku do të bëhet injektimi paravertebral ose epidural për të minimizuar rrezikun e infeksionit.
• Ofruesi juaj do të përdorë një lloj udhëzimi imazherie të quajtur fluoroskopi (imazhe me rreze X ose radiologji) për të ndihmuar në drejtimin e gjilpërës në regjionin paravertebral ose epidurale në pozicionin e duhur.
• Ofruesi juaj mund të injektojë anestezi lokale me një gjilpërë të vogël pranë zonës ku do të vendosë tee bëjë injektimin paravertebral ose epiduarl. Kjo është kështu që ju nuk do të ndjeni aq shumë dhimbje kur futin gjilpërën, e cila është më e madhe se një gjilpërë standarde.
• Kur gjilpëra epidurale është vendosur në hapësirën epidurale rreth palcës kurrizore, ofruesi juaj do të injektojë një material kontrasti. Materiali i kontrastit siguron që maja e gjilpërës të jetë në hapësirën epidurale dhe jo brenda një ene gjaku ose inde të tjera. Kjo ndihmon për të siguruar që ilaçi do të arrijë nervat e përflakur që ata synojnë.
• Ofruesi juaj më pas do të injektojë ngadalë barin i cili zakonisht është një bari anti-inflamator, si p.sh. një steroid ose kortikosteroid. Disa ofrues mund të injektojnë një përzierje të një kortikosteroidi, tretje fiziologjike normale dhe një anestezie lokale.
• Kur ofruesi juaj të përfundojë me injeksionin, ai do të ushtrojë presion në vend për të parandaluar gjakderdhjen, do të pastrojë sërish zonën dhe do të vendosë një fashë në vend. Ju do të lëvizni në një karrige ose shtrat për të pushuar për disa minuta deri në një orë. Kjo është në mënyrë që ofruesi juaj të sigurohet që të mos keni asnjë reagim ndaj injektimit përpara se të shkoni në shtëpi.

Sa i dhimbshëm është një injeksion steroid epidural lumbal?

Ju ka të ngjarë të përjetoni një dhimbje të vogël kur ofruesi juaj injekton anestezinë lokale për të mpirë zonën përpara injektimit tuaj steroid epidural lumbal.

Ju mund të mos ndjeni asgjë gjatë ESI tuaj lumbare, ose mund të ndjeni sa vijon:

• Ndjesi presioni
• Ndjesi shpimi gjilpërash
• Një ndjesi djegieje
• Dhimbje momentale

Nëse keni ndonjë shqetësim gjatë injektimit, ai zakonisht largohet pasi të ketë mbaruar injeksioni. Nëse ndjeni dhimbje të forta dhe të mprehta gjatë ose pas injektimit paravertebral ose epidural lumbal, tregoni menjëherë ofruesin tuaj.

Cilat janë efektet anësore të injeksioneve steroide epidurale lumbare?

Efektet anësore të ESI-ve lumbare përfshijnë:

• Mund të përjetoni një rritje të përkohshme të dhimbjes përpara se mjekimi steroid të fillojë të funksionojë.
• Mund të keni ndjeshmëri dhe/ose mavijosje në vendin e injektimit.
• Nëse ofruesi juaj përdor fluoroskopinë për udhëzime imazherike, do të ketë ekspozim minimal ndaj rrezatimit të nivelit të ulët për shkak të rrezeve X. Rrezet X me fluoroskopi mund të jenë të dëmshme për foshnjat e palindura. Është thelbësore t’i tregoni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni shtatzënë ose mund të jeni shtatzënë përpara se t’i nënshtroheni procedurës.
• Nëse keni diabet, një injeksion epidural steroid ka të ngjarë të shkaktojë sheqer të lartë në gjak (hiperglicemia). Kjo mund të zgjasë për orë apo edhe ditë.
• Nëse keni glaukomë, një injektim i tillë mund të rrisë përkohësisht presionin e gjakut dhe presionin e syve.

Sa kohë duhet të funksionojë një injeksion steroid paravertebral ose epidural lumbal?

Dhimbja juaj mund të përkeqësohet për dy ose tre ditë pas injektimit tuaj lumbal përpara se të fillojë të përmirësohet. Injeksionet steroide paravertebrale ose epidurale fillojnë të funksionojnë brenda dy deri në shtatë ditë, dhe lehtësimi i dhimbjes mund të zgjasë nga disa ditë deri në disa muaj ose më shumë.

Cilat janë avantazhet e injeksioneve steroide paravertebrale ose epidurale lumbale?

Përparësitë e injeksioneve steroide paravertebrale dhe epidurale lumbale përfshijnë:

• Mund të përjetoni lehtësim të përkohshëm dhimbjeje.
• Ju mund të keni mjaftueshëm lehtësim dhimbjeje për të marrë pjesë në ushtrime rehabilituese për të ndihmuar në trajtimin e shkakut të dhimbjes së fundshpinës.
• Mund të keni një cilësi më të mirë jete dhe një aftësi të përmirësuar për të bërë aktivitete të përditshme për shkak të lehtësimit të dhimbjes.
• Injeksionet steroide paravertebrale dhe epidurale lumbale mund të zvogëlojnë nevojën për procedura më invazive, si kirurgjia për menaxhimin e dhimbjes.

Cilat janë rreziqet dhe komplikimet e mundshme të injeksioneve steroide paravertebrale dhe/ose epidurale lumbale?

Injeksionet steroide paravertebrale dhe/ose epidurale lumbale janë zakonisht të sigurta, por ka rreziqe të disa efekteve anësore dhe komplikimeve. Edhe pse të rralla, rreziqet dhe komplikimet që vlejnë për injeksionet lumbale përfshijnë:

• Presioni i ulët i gjakut, i cili mund t’ju bëjë të ndiheni të lehtë.
• Dhimbje koke e fortë e shkaktuar nga rrjedhja e lëngut kurrizor.
• Infeksioni nga procedura epidurale, si abscesi epidural, disciti, osteomieliti ose meningjiti.
• Duke pasur një reagim negativ ndaj medikamenteve, të tilla si ndjenjë e të nxehtit ose skuqje.
• Gjakderdhje nëse një enë gjaku dëmtohet aksidentalisht gjatë injektimit, gjë që mund të shkaktojë formimin e një hematome ose një mpiksje gjaku.
• Dëmtim i nervave në vendin e injektimit.
• Humbni përkohësisht kontrollin e fshikëzës dhe zorrëve tuaja. Ju mund të keni nevojë për një kateter (një tub i vogël) në fshikëzën tuaj për t’ju ndihmuar të urinoni.
• Marrja e injeksioneve paravertebrale dhe/ose epidurale shumë shpesh ose marrja e dozave më të larta të barnave steroide mund të dobësojë kockat e shtyllës kurrizore ose muskujt aty pranë. Për shkak të kësaj, shumica e ofruesve të kujdesit shëndetësor i kufizojnë njerëzit në dy deri në tre injektime të tilla në vit.

A mund të shkaktojë efekte anësore afatgjata një injeksion steroid paravertebral ose epidural lumbal?

Ndërsa është shumë e rrallë, marrja e një injeksioni steroid epidural lumbal mund të çojë në disa komplikime afatgjata, duke përfshirë:

• Deficiti i përhershëm neurologjik për shkak të dëmtimit të palcës kurrizore ose rrënjës nervore nga injeksioni epidural.
• Dhimbje kronike për shkak të dëmtimit të palcës kurrizore ose rrënjës nervore nga injeksioni epidural.
• Paralizë e përhershme nga një hematoma që ndodh kur ka një grumbullim gjaku midis dura mater dhe palcës kurrizore.

Cila është perspektiva (prognoza) për terapinë me injeksion steroide paravertebrale dhe/ose epidurale lumbale?

Shumë njerëz përjetojnë lehtësim të përkohshëm dhimbjeje nga injeksionet steroide epidurale lumbare dhe disa njerëz madje përjetojnë lehtësim afatgjatë që zgjat deri në 12 muaj. Megjithatë, disa njerëz nuk përjetojnë ndonjë lehtësim dhimbjeje nga injektimet e tilla.

Qëllimi i injeksionit steroid paravertebral ose epidural lumbal është zakonisht të ofrojë lehtësim adekuat të dhimbjes afatshkurtër në mënyrë që të mund të filloni ose të vazhdoni terapinë fizike ose të përpiqeni të shmangni procedurat më intensive të lehtësimit të dhimbjes. Terapia fizike mund të ndihmojë në lehtësimin afatgjatë të dhimbjes duke forcuar muskujt që mbështesin shtyllën kurrizore.

Nëse një injektim i tillë funksionon për ju dhe rezulton në lehtësim dhimbjeje, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë një injeksion tjetër më vonë. Sidoqoftë, shumica e ofruesve i kufizojnë njerëzit në dy deri në tre injektime në vit.

Injeksionet në pikën e dhimbjes për menaxhimin e dhimbjes: Gjithçka që duhet të dini Injeksionet në pikën e dhimbjes për menaxhimin e dhimbjes: Gjithçka që duhet të dini

Sa zgjasin injeksionet paravertebrale ose epidurale lumbale për dhimbjet e shpinës?

Studimet kanë zbuluar se ato mund të ofrojnë lehtësim të besueshëm të dhimbjes deri në 6 muaj në shumë raste. Megjithatë, çdo person është i ndryshëm dhe e përjeton dhimbjen ndryshe, kështu që përvoja juaj mund të ndryshojë.

Injeksionet paravertebrale ose epidurale lumbale janë më të suksesshme në ofrimin e lehtësimit të përkohshëm të dhimbjes për dhimbjen radikulare të shkaktuar nga një hernie diskale lumbare dhe stenoza e kanalit kurrizor lumbale. Një studim zbuloi se për njerëzit me dhimbje radikulare dytësore të hernies së diskut që morën një injeksion paravertebral ose epidural lumbal, deri në 70% e tyre ndiheshin të paktën 50% më mirë në një deri në dy muaj dhe 40% e tyre ndiheshin më mirë në 12 muaj.

Është e rëndësishme të mbani mend se këto injeksione lumbale nuk synojnë të kurojnë dhimbjen e shpinës; qëllimi i tyre kryesor është të ofrojnë lehtësim dhimbjeje.

Kur duhet të shoh ofruesin tim të kujdesit shëndetësor?

Nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme pasi jeni kthyer në shtëpi nga injektimi juaj lumbal, sigurohuni që të kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose shkoni në spitalin më të afërt sa më shpejt të jetë e mundur:

• Përjetimi i një dhimbje koke të fortë ndërsa jeni në këmbë ose ulur që ndiheni më mirë pasi jeni shtrirë. Kjo mund të jetë një shenjë e një dëmtimi dural.
• Zhvillimi i temperaturës, që mund të jetë shenjë e një infeksioni.
• Të kesh një humbje të reduktuar ose të plotë të kontrollit të fshikëzës ose zorrëve.
• Ndjenja e mpirjes dhe/ose dobësisë në këmbët tuaja, të cilat mund të jenë shenjë e dëmtimit të nervit.

Rekomandim

Kur kryhen nga një ofrues i kualifikuar i kujdesit shëndetësor, injeksionet steroide paravertebrale dhe/ose epidurale lumbale janë një alternativë terapie shpesh efektive dhe përgjithësisht e sigurt për dhimbjet kronike të fundshpinës të shkaktuar nga kushte të caktuara, veçanërisht nga hernia e diskut dhe stenoza e kanalit kurrizor.

Është e rëndësishme të mbani mend se një injeksion lumbal ka shumë të ngjarë të mos shërojë dhimbjen tuaj të shpinës. Përkundrazi, do të sigurojë lehtësim dhimbjeje në mënyrë që të mund t’i ktheheni aktiviteteve tuaja normale, të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj dhe të plotësoni terapinë fizike.

Nëse ndiheni të shqetësuar për marrjen e një injektimi të tillë lumbal, mos kini frikë të pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të dhe procedurën. Ata mund t’i përgjigjen çdo pyetjeje që mund të keni. /Telegrafi/