LAJMI I FUNDIT:

Infermierët gjermanë nuk duan vetëm paga të mira

Infermierët gjermanë nuk duan vetëm paga të mira

Infermierë, studentë të profesionit të kujdestarisë shëndetësore në Gjermani nuk duan vetëm paga më të mira, por përmirësime të tjera që lidhen me jetën familjare, plane pune të qarta dhe lehtësim përmes digjitalizimit.

Reklama

Sipas një studimi të publikuar nga Ministria Federale e Shëndetësisë, forcat e kujdesit shëndetësor në Gjermani dhe ata që janë në shkollim nuk dëshirojnë vetëm paga më të mira dhe më shumë personel. Ata duan kushte më të mira si harmonizimin me jetën familjare, kopshte e çerdhe për fëmijët, plane pune të qarta dhe më shumë lehtësime përmes digjitalizimit.

Edhe në drejtim të klimës së punës dhe stilit të drejtimit është e nevojshme të bëhen përmirësime, bëhet e qartë në studim.

“Dëshira për një pagesë më të mirë, një mbulim personeli të orientuar nga nevojat e kujdesit shëndetësor dhe një pajisje më e mirë digjitale është e drejtë”, deklaroi ministri gjerman i Shëndetësisë, Karl Lauterbach.

Përditshmëria e punës në kujdesin shëndetësor është shumë e ndikuar nga faktori ekonomik. Askush nuk do të punojë në një intensitet të tillë, sidomos në kujdesin shëndetësor, është shprehur Lauterbach.

Ai ka kujtuar, se Gjermania ka bërë hapa në drejtim të përmirësimit të pagesave, duke futur pagesën e detyruar në bazë tarifash në kujdesin shëndetësor afatgjatë.

“Tani duhet të përmirësohen kushtet e punës”, ka thënë ai, duke përmendur se federata po punon në drejtim të standartizimit të kushteve për matjen e personelit dhe digjitalizimit të sistemit shëndetësor.

Pritshmëria është që kjo të ulë presionin e punës të personelit shëndetësor. Lauterbach kërkon që punëdhënësit të bëjnë më shumë për të mbajtur fuqinë punëtore të kualifikuar.

Pse e lenë profesionin infermierët?

Mbledhjen e të dhënave për vlerësimin e kushteve të punës nga vetë punonjësit e kujdesit shëndetësor, Ministria e Shëndetësisë e kishte bërë me qëllim që të kuptoheshin arsyet se “pse forcat e kujdesit shëndetësor e lenë këtë profesion dhe cilat janë kushtet që e bëjnë më të pëlqyeshme punën”.

Për këtë arsye u pyetën 5,500 punonjës nga sistemi i kujdesit shëndetësor dhe të rinj në shkollim.

Paga mbetet një nga pikat kryesore për një vend atraktiv pune. Sidomos fillestarët dhe ata që janë shkollim shpresojnë për një pagesë më të mirë. Shumica dëshiron një vend pune më të digjitalizuar. 80 për qind e të pyeturve duan një lidhje të mirë interneti. Kurse futjen e kartelës digjitale e dëshirojnë 75 për qind e forcave të kujdesit shëndetësor.

Edhe dokumentimi elektronik i pacientëve preferohet në masë të madhe. Ndërsa, 90 për qind duan personel të orientuar nga nevojat e kujdesit shëndetësor. Edhe harmonizimi i jetës së punës dhe asaj familjare luan rol të rëndësishëm për forcat e kujdesit shëndetësor. Në fund, Ministria e Shëndetësisë për të mbështetur masa të tilla është krijuar një program i posaçëm. /Deutsche Welle/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Arbnor Rushiti fitues i BMW të serisë së 3-të - Go+ LOJË E TRENT

Arbnor Rushiti fitues i BMW të serisë së 3-të - Go+ LOJË E TRENT

GO+
Kompani ndërkombëtare do të marrin pjesë në panairin e parë për pasuri të paluajtshme - Prishtina Real Estate Expo 2023

Kompani ndërkombëtare do të marrin pjesë në panairin e parë për pasuri të paluajtshme - Prishtina Real Estate Expo 2023

Prishtina Real Estate EXPO
Ministri gjerman i Bujqësisë vjen në Kosovë – homologu kosovar e pret në pikën kufitare në Han të Elezit

Ministri gjerman i Bujqësisë vjen në Kosovë – homologu kosovar e pret në pikën kufitare në Han të Elezit

Ekonomi
Në Prishtina Mall, me 5 tetor hapen - Zara, Bershka, Pull&Bear dhe Stradivarius

Në Prishtina Mall, me 5 tetor hapen - Zara, Bershka, Pull&Bear dhe Stradivarius

Prishtina Mall
Festo ditëlindjen në VitaLand - oferta fantastike!

Festo ditëlindjen në VitaLand - oferta fantastike!

Vitaland
Gati 4 milionë euro shpenzime të Kuvendit, deputetët ankohen për mungesë të kushteve për punë

Gati 4 milionë euro shpenzime të Kuvendit, deputetët ankohen për mungesë të kushteve për punë

Ekonomi
Kalo në kategori