Një lloj i ri ilaçi që nxit muskujt e trupit të thithin sheqerin e tepërt në gjak mund të revolucionarizojë trajtimin e diabetit të tipit 2.

Ilaçi eksperimental, i koduar ATR-258, është ilaçi i parë që funksionon duke lëvizur drejtpërdrejt sheqerin nga gjaku në muskuj.

I zhvilluar në Suedi , ai ka qenë i suksesshëm në studimet e kafshëve dhe tani po testohet te pacientët.

Ka rreth katër milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar të diagnostikuar me diabet – shumica kanë tip 2. Kjo ndodh ose sepse trupi nuk prodhon mjaftueshëm hormonin e insulinës (i cili ndihmon muskujt të pastrojnë sheqerin e tepërt nga gjaku) ose sepse muskujt qelizat nuk i përgjigjen shumë mirë insulinës.

Reklama
Dëshira për tri lloje ushqimesh mund të sinjalizojë nivelet "më të larta" të sheqerit në gjak Dëshira për tri lloje ushqimesh mund të sinjalizojë nivelet "më të larta" të sheqerit në gjak

Si rezultat, sheqeri (glukoza) grumbullohet në gjak – kjo mund të dëmtojë qelizat dhe nervat, duke çuar potencialisht në probleme me sytë, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.

Reklama

Në diabetin e tipit 1, i diagnostikuar zakonisht në fëmijëri, trupi nuk prodhon insulinë sepse sistemi imunitar sulmon dhe shkatërron qelizat e pankreasit që e prodhojnë atë. Njerëzit me diabet të tipit 1 duhet të marrin insulinë çdo ditë. Nëntë në dhjetë persona me diabet kanë tip 2, megjithatë, zakonisht diagnostikohen më vonë në jetë.

Ndjenja 'gjatë natës' që mund të jetë tregues i niveleve të larta të sheqerit në gjak Ndjenja 'gjatë natës' që mund të jetë tregues i niveleve të larta të sheqerit në gjak

Faktorët e rrezikut përfshijnë mbipeshën, mungesën e aktivitetit fizik, historinë familjare dhe presionin e lartë të gjakut. Me tipin 2, trupi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose nuk e përdor mirë insulinën – trajtimet variojnë nga ndryshimet e stilit të jetesës deri te ilaçet që ndihmojnë trupin të përballet me nivelet më të larta të sheqerit në gjak. Shumica e barnave punojnë në rritjen e sistemit të insulinës.

Reklama
Reklama

Por ATR-258, i zhvilluar nga Atrogi, një kompani e themeluar nga Tore Bengtsson, një profesor i fiziologjisë në Universitetin e Stokholmit, është një klasë e re medikamentesh që anashkalon sistemin e insulinës. Ai vepron në receptorët e muskujve, duke stimuluar muskujt që të nxjerrin glukozën nga gjaku – për ta përdorur për energji – dhe duke ulur më tej nivelet e sheqerit në gjak, pavarësisht nga pankreasi dhe insulina.

Dy ndjenja në sy që mund të sinjalizojnë avancimin e 'dëmtimit' nga sheqeri në gjak Dy ndjenja në sy që mund të sinjalizojnë avancimin e 'dëmtimit' nga sheqeri në gjak

Studimet në minjtë treguan se ATR-258 ul glukozën në gjak në nivele të shëndetshme dhe rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës – duke zvogëluar sasinë e kërkuar. Gati 80 njerëz po marrin pjesë në gjykimin në CRS Clinical Research Services, Mannheim, Gjermani.

Reklama

“Trajtimet aktuale për diabetin e tipit 2 synojnë të mbi-stimulojnë sistemin tashmë jofunksional të insulinës dhe rrallëherë funksionojnë mirë”, thotë profesor Bengtsson. “Me kalimin e kohës, kjo do të thotë efektivitet i dobët dhe rrezik për sëmundje serioze. Trajtimi ynë do të thotë që këto probleme mund të shmangen”.

Reklama
Këta njerëz nuk duhet të hanë patate: Një organ mund ta rrezikojnë shumë Këta njerëz nuk duhet të hanë patate: Një organ mund ta rrezikojnë shumë

Duke komentuar mbi hulumtimin, Dr. Ali Aldibbiat, një konsulent në diabetin dhe endokrinologjinë në Kuvajt dhe një studiues në Universitetin e Newcastle, tha: “Është emocionuese të shohësh ilaçe që janë të pavarura nga insulina”.

Kjo siguron që pacientët me diabet të tipit 2 të mund të trajtohen për më gjatë, pasi prodhimi i brendshëm i insulinës tenton të bjerë me kalimin e kohës, gjë që i bën trajtimet e tjera më pak efektive. /Telegrafi/

Reklama