Google po paguan Fondacionin Wikimedia për ta ndihmuar në sigurimin e informacionit më të saktë dhe më të përditësuar përmes motorit të kërkimit. Fondacioni Wikimedia, grupi jofitimprurës që qëndron pas Wikipedias, thotë se Google është një nga kompanitë e para që po blen shërbimet komerciale Enterprise.

I promovuar vitin e kaluar, Wikimedia Enterprise lejon klientët (si Google) të cilët ripërdorin pjesë masive të informacionit nga shërbimet e Wikimedias për të hyrë në përmbajtjen e saj në mënyrë më efikase.

Në vend që të mbështeten në deponitë e të dhënave falas dhe API-të e disponueshme publikisht (ndërfaqet e programimit të aplikacioneve) për të hequr informacionin nga faqet e internetit të Wikipedias, Wikimedia Enterprise i lejon klientët të përdorin API-të më të përshtatshme për riciklimin dhe nxjerrjen e informacionit në një shkallë shumë më të madhe, raporton theverge.

Shërbimi gjithashtu u mundëson klientëve të marrin përditësime për përmbajtjen që përdor, duke ndihmuar në parandalimin e shfaqjes së informacionit të vjetruar ose të pasaktë në ueb jashtë Wikipedias.

Nuk është saktësisht e qartë se si partneriteti i ri i Google do të ndryshojë anën e përdoruesit përfundimtar të gjërave. Tim Palmer, drejtori menaxhues i partneriteteve të kërkimit të Google, komentoi në mënyrë të turbullt se Google mezi pret të “thellojë” partneritetin e tij me Fondacionin Wikimedia përmes shërbimit të tij Enterprise.

Përveç Google, Fondacioni Wikimedia njoftoi se Arkivi i Internetit është bërë gjithashtu një klient i Ndërmarrjeve. Është e njëjta organizatë jofitimprurëse që drejton Wayback Machine, një bazë të dhënash që ruan fotografi nga faqet e internetit gjatë gjithë kohës, duke ju lejuar të merrni një vështrim në informacionin e fshirë ose të ndryshuar dhe të eksploroni paraqitjet e ueb-school të vjetër.

Ndërsa Fondacioni Wikimedia padyshim do të marrë disa para nga partneriteti i tij me Google dhe Arkivi i Internetit, organizata pret që shërbimi i saj Ndërmarrje të përbëjnë vetëm “një pjesë të vogël” të të ardhurave të saj. /Telegrafi/