LAJMI I FUNDIT:

Gjermanisë do t’i duhen 663 mijë profesionistë të IT-së

Gjermanisë do t’i duhen 663 mijë profesionistë të IT-së

Mungesa e ekspertëve të Teknologjisë Informative (IT) në ekonominë gjermane do të rritet ndjeshëm në vitet e ardhshme nëse nuk merren kundërmasa, sipas një studimi afatgjatë të shoqatës dixhitale Bitkom.

Pa politikat e duhura, Gjermanisë mund t’i mungojnë rreth 663 mijë profesionistë të IT-së në vitin 2040. Shoqata llogarit se 149 mijë njerëz janë aktualisht të zhdukur.


Një hendek i madh do të lindë kryesisht për shkak të nevojës në rritje për zhvillues, administratorë të sistemit dhe profesionistë të tjerë të IT-së. Deri në vitin 2040, gjithsej 1.92 milion vende pune do të duhet të plotësohen. Megjithatë, ofrohen vetëm 1.26 milion punëtorë të kualifikuar, raporton dpa.

Presidenti i Bitcom, Ralf Wintergerst tha se përveç këtyre shifrave, ka mijëra vende pune të paplotësuara në IT në administratë, shkolla dhe institucione shkencore.

“Mungesa e ekspertëve të IT-së, e cila është përkeqësuar prej vitesh, prek të gjithë vendin dhe ngadalëson dixhitalizimin aq të nevojshëm”, shtoi ai.

Një hendek i zgjeruar i aftësive të TI-së nënkupton humbje të konkurrencës, vlerës së shtuar, rritjes dhe prosperitetit.

“Pa ekspertë të IT, Gjermania po humbet të ardhmen e saj dixhitale”, tha Wintergerst.

Shoqata e industrisë shpjegoi se situata mund të përmirësohet.

Rreth 108 mijë punëtorë shtesë të kualifikuar mund të hyjnë në treg deri në vitin 2040. Nëse tërhiqen më shumë studentë dhe praktikantë, nëse rritet interesi për IT tek popullata femërore dhe ndalohet braktisja e studimeve për informatikë.

Për të arritur këtë qëllim, nevojiten masa të tilla si futja e më shumë klasave të shkencave kompjuterike në shkollat anembanë Gjermanisë, si dhe hapja e departamenteve për shkenca kompjuterike, digjitalizim dhe inteligjencë artificiale.

Një kundërmasë shtesë është mbajtja e punonjësve të moshuar mbi moshën e pensionit. Kjo do të thotë se hendeku mund të zvogëlohet me 68,500 vende të tjera. /Telegrafi/