Zbulimi se partneri juaj ju ka tradhtuar mund të shkaktojë ndjenja zemërimi, trishtimi, lëndimi dhe madje edhe dhimbje fizike, dhe pyetja që do të shfaqet në momentin që informacioni do të arrijë te ne do të jetë “por pse?”.

Reklama

Përgjigja për këtë pyetje është trajtuar nga studime të ndryshme, dhe një i kryer në vitin 2017 identifikoi tetë faktorë kryesorë motivues që kontribuojnë në tradhtinë. Sigurisht, ato nuk mund të zbatohen për çdo rast mashtrimi, por ato mund të shërbejnë si një kornizë e dobishme për të kuptuar më mirë mashtrimin.


Këta faktorë janë:

Zemërimi apo hakmarrja

Nga dashuria

Mundësi

Reklama

Problemet e lidhjes

Nevojat e paplotësuara

Dëshira seksuale

Dëshira për diversitet

Vetëvlerësim i ulët


Nëse mund të nxirret një përfundim i rëndësishëm nga ky studim, atëherë është ky – mashtrimi shumë shpesh nuk ka të bëjë me personin tjetër. Shumë njerëz tradhtojnë partnerët e tyre pa dashur t’i lëndojnë.

Reklama

Megjithatë, tradhtia shkakton dëme të konsiderueshme në marrëdhëniet. Ndonjëherë partnerët e kalojnë tradhtinë, ndonjëherë kjo nënkupton fundin e marrëdhënies. Vendimi varet vetëm nga ju.

Nëse jeni një person që është tradhtuar, ka disa gjëra që duhet t’i keni parasysh. Këshilltari i martesës, terapisti Jeff Guenther nga Portlandi ndan këshilla të ndryshme në rrjetet e tij sociale, shpesh të lidhura me marrëdhëniet e dashurisë.

Reklama

Kështu ai ndau me ndjekësit e tij tre gjëra që çdo njeri që është mashtruar duhet t’i dëgjojë dhe t’i dijë. Ne i prezantojmë më poshtë dhe mbajini parasysh nëse e gjeni veten në këtë situatë jo fort të këndshme.

1. Nuk keni faj për mashtrimin dhe nuk e keni merituar.

Nëse pala tjetër ju fajëson, ndodh i ashtuquajturi ndezje me gaz.

Është një lloj manipulimi psikologjik në të cilin dhunuesi manipulon informacionin në atë mënyrë që viktima fillon të dyshojë në vetvete. Në rast mashtrimi, pala që mashtroi bën gjithçka për të shmangur marrjen e përgjegjësisë.

Reklama

Nëse fajësoni veten për mashtrim, duhet të kuptoni se ne e bëjmë atë sepse në këtë mënyrë kemi një ndjenjë kontrolli – nëse jemi fajtorë për mashtrimin, ne mund të bëjmë diçka për të parandaluar që kjo të mos ndodhë përsëri. Megjithatë – nuk është faji juaj.

2. Është plotësisht e qartë pse e keni të vështirë t’i besoni dikujt pasi jeni tradhtuar.

Reklama

Mashtrimi është një përvojë traumatike dhe lidhja që keni menduar se kishit me dikë është prishur. Personi për të cilin ju interesuat përfundoi duke ju shkaktuar shumë dhimbje. Por dashuria shpesh është e barabartë me rrezikun dhe është normale të ndihesh sikur nuk do të mund t’i besosh më askujt. Megjithatë, edhe pse do të duhet pak kohë, plagët do të shërohen.

3. Është në rregull nëse vendosni të qëndroni me partnerin tuaj në përpjekje për të zgjidhur çështjen.

Shumë njerëz qëndrojnë bashkë pas mashtrimit dhe nëse e keni marrë vetë një vendim të tillë, është e rëndësishme të dini se nuk keni bërë asgjë të keqe. Fakti është se dashuria nuk është diçka që largohet sapo të ndodhë tradhtia dhe ndoshta ka ende shumë gjëra të mira në marrëdhënien tuaj.

Reklama
Reklama

Është e lehtë t’u thuash njerëzve të tjerë se meriton më mirë, se do të të tradhtojnë sërish, se duhet të ndahesh… Megjithatë, marrëdhëniet janë shumë më të ndërlikuara se kaq dhe ka një lidhje që jo thjesht zhduket. Ju jeni ai që keni të drejtën të vendosni nëse doni t’i jepni apo jo një shans marrëdhënies, pavarësisht se çfarë mendojnë njerëzit përreth jush. /KP/