Një gur misterioz në Suedi, fsheh mesazhe jo të zakonta.

Guri i shekullit të nëntë ka një përshkrim të gjatë runik (shkronjat dhe simbolet që i kanë përdorur popujt gjermanikë para adaptimit të alfabetit latin), kuptimi i vërtetë i të cilit është ende i paqartë.

Por, studimet e fundit kanë bërë një deshifrim të ri. Sipas studiuesve, vikingët kishin frikë nga gjërat me të cilat ballafaqohet sot njerëzimi: ndryshimet klimatike.

Dokumentarin e shkurtë të përgatitur nga BBC, mund ta shikoni më poshtë. /Telegrafi/