LAJMI I FUNDIT:

Fillon funksionimin linja e parë komerciale në botë për prodhim të baterive me jon natriumi

Fillon funksionimin linja e parë komerciale në botë për prodhim të baterive me jon natriumi

Një njoftim i papritur erdhi sot nga kompania kineze China Three Gorges Corporation (CTG). Linja e saj e prodhimit të baterive HiNa në shkallë GWh në Fuyang, në provincën Anhui, sapo filloi të funksionojë dhe bateritë e para komerciale me jon natriumi në botë u bënë një realitet.

HiNa Battery është themeluar për t’u fokusuar në mënyrë specifike në prodhimin e baterive me jon natriumi dhe mbështetet si nga CTG ashtu edhe nga qeveria e qytetit Fuyang. Kompania në fakt lansoi baterinë e saj të parë me jon natriumi në vitin 2017 dhe tani zotëron deri në 30 patenta në këtë fushë.

Bateritë me jon natriumi sjellin një kursim të madh të kostos për zgjidhjet e ruajtjes së energjisë në shkallë të gjerë. Linja e prodhimit të HiNa Battery aktualisht ka një kapacitet prej vetëm 1 GWh, por tashmë po punohet për ta rritur atë në 5 GWh, raporton Arena EV, përcjell Telegrafi.

World’s first commercial GWh-scale sodium-ion battery production line goes live

Bateritë e prodhuara nga HiNa kanë një densitet energjie prej 145 Wh/kg dhe mund të durojnë 4500 cikle. Faza tjetër synon 8,000 deri në 10,000 cikle dhe deri në 200 Wh/kg densitet energjie, sipas kompanisë.

CATL zbuloi baterinë e saj me jon natriumi në vitin 2021 me një densitet energjie prej 160 Wh/kg dhe bateria e gjeneratës së ardhshme supozohet të kalojë 200 Wh/kg. Kompania planifikon të fillojë komercializimin e produktit të saj nga viti i ardhshëm.

BYD ka plane më solide kur bëhet fjalë për bateritë e veta të natriumit, kompania është raportuar se do të fillojë prodhimin e qelizave të reja me jon natriumi në tremujorin e dytë të vitit të ardhshëm. Më vonë kompania vazhdoi t’i mohonte ato raporte.

Një tjetër raport u shfaq më vonë, duke pretenduar se BYD Seagull do të jetë makina e parë që do të shfaqë kiminë e re të baterisë. Raporti përsëriti shkallën kohore me automjetin e planifikuar të lëshohej rreth tremujorit të dytë të 2023. BYD nuk e mohoi atë raport – të paktën jo ende. /Telegrafi/