Është më se e sigurt që femrat të cilat me sulm në zemër arrijnë në urgjencë në spitalet amerikane do të vdesin nëse i shëron mashkulli, paralajmëron studimi i ri.

Reklama

Hulumtimi është bazuar në më shumë se 500.000 pacientë të shtrirë në klinika të urgjencës në Floridë për shkak të infarktit akut të miokardit (sulmi në zemër).

Shkencëtarët e Harvaardit kanë gjetur dallimin e rëndësishëm në mbijetesën varësisht nga njëjtësia e gjinive të pacientit dhe mjekut, transmeotn Telegrafi.

Në të vërtetë, kur pacientet i shëron mjekja “ekziston ndikimi pozitiv” në mbijetesën, thuhet në studim.

Pothuajse 12 për qind e pacienteve me sulm akut në zemër vdesin. Kur pacientet i shëron mjekja “probabiliteti i rasteve të vdekjes zvogëlohet për 5.4 për qind”, thekson studimi.

Reklama
Reklama

Me hulumtimet paraprake është konstatuar se si femrat kanë probabilitet më të lartë të vdesin nga sulmi në zemër sesa meshkujt.

Studimi i Harvardit edhe më shumë e ka shpjeguar tezën e pabarazisë së gjinive në vdekshmëri – thuhet në studim.

Në hulumtim gjithashtu përmendet që sa më shumë paciente që shëron mjeku në karrierë, me kalimin e kohës zvogëlohet probabiliteti që ato të vdesin.

Mirëpo ekziston edhe sugjerimi që një numër i caktuar i femrave patjetër duhet të vdesin, në mënyrë që mjeku të mësojë nga gabimet e veta.

Njëri ndër problemet më të mëdha është ai që shumica e mjekëve të gjinisë mashkullore, për arsye të bashkimit të mjekeve me pacientet nuk është gjithmonë i mundshëm.

Reklama

Si zgjidhje thjesht propozohet rritja e numrit të mjekeve në klinikat e urgjencës, kanë konstatuar shkencëtarët. /Telegrafi/

Reklama