Trupi i një burri është pothuajse po aq intrigues sa i një gruaje, dhe ka shumë funksione që vazhdojnë të hutojnë shkencëtarët.

Ai fsheh shumë surpriza, dhe disa prej tyre ngatërrojnë jo vetëm gratë, por edhe vetë burrat.

Këto janë vetëm disa nga sekretet e trupit mashkullor:

Plakja e ngadaltë

Fytyra e një burri ruan një pamje rinore shumë më të gjatë se ajo e një gruaje. Kjo për faktin se lëkura e një burri humbet përqendrimin e kolagjenit shumë më ngadalë, që do të thotë se ato janë shumë më rezistues ndaj rrudhave dhe dëmtimeve.

Rënia e flokëve

Është mirë të mendosh se para dispozita gjenetike për humbjen e flokut transmetohet ekskluzivisht nga kromozomi X i nënës, por nuk është kështu. Ka faktorë të tjerë, jo më pak të rëndësishëm. Nëse babai i një burri është tullac, atëherë shanset e tij për të humbur flokët rriten me 60 për qind. Aktiviteti i hormoneve mashkullore gjithashtu ndikon në gjëndrat e flokëve, kështu që trupi gradualisht humbet aftësinë për të krijuar flokë të ri. Stresi dhe dieta e dobët gjithashtu rrisin ndjeshëm rrezikun e humbjes së tyre.

Trashësia e lëkurës

Testosteroni, hormoni mashkullor, e bën lëkurën mashkullore më të trashë, deri në 25 për qind të lëkurës femërore. Sidoqoftë, gjatë jetës së tyre, lëkura e burrave bëhet më e hollë, ndërsa lëkura e grave mbetet e njëjtë me trashësinë deri në menopauzë, shkruan KP.

Molla e Ademit

A keni menduar ndonjëherë se cila është molla e Ademit, dhe pse burrat kanë më të mëdha se gratë? Gratë kanë vetëm një zgjatim të vogël në qafë, i cili përbëhet nga kërci tiroid, qëllimi i vetëm i të cilit është të mbrojë akordet vokale dhe gjithashtu është përgjegjës për një zë më të thellë te njerëzit.

Perceptimi i ngjyrës

Burrat mund të dallojnë shumë më pak ngjyra sesa gratë, dhe kjo kushtëzohet nga ana fiziologjike. Një nga sekretet e burrave kur zgjohen në mëngjes, për të cilin gratë nuk dinë, është se niveli i testosteronit te burrat është 25-50 për qind dhe më vonë zvogëlohet.