Pavarësisht nga miliardat e shpenzuara për kërkime, nuk është gjetur ende asnjë trajtim efektiv për të luftuar progresin e sëmundjes së Alzheimerit

Megjithatë, ekzistojnë ilaçe, si dhe një përbërës që gjendet në ushqimoret tona, që mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave.

Edhe pse në formë jozyrtare, nga studimet e bëra me erëzën turmerik janë raportuar disa përfitime mbresëlënëse.

Të dhënat më të mira që kemi për ndikimin e erëzave në luftimin e Alzheimerit, lidhen me shafranin.

Një erëz që vjen nga lulja crocus sativus, shafrani duket se ndikon në reduktimin e simptomave të sëmundjes.

Në një studim gjashtëmbëdhjetë javor te pacientët me Alzheimer, ata me çrregullime të lehta dhe të moderuara mendore që konsumuan kapsula shafrani, shfaqën funksione konjitive shumë më të mira se ata që pinin pilula.

Po sikur ta krahasojmë shafranin me ilaçin më të njohur në treg të Alzheimerit, donepezilin (i cili zakonisht tregtohet nën emrin e markës “Aricept”)?

Një studim i fshehtë (ku as studiuesit dhe as subjektet nuk e dinin se kush konsumonte pilulën dhe kush erëzën, deri në daljen e rezultateve përfundimtare), zbuloi se shafrani është po aq efektiv në kurimin e simptomave të Alzheimerit, sa edhe ilaçi kryesor që përdoret për trajtimin e kësaj sëmundjeje.

Fatkeqësisht, edhe pse funksionon njësoj si ilaçi, nuk e kuron dot këtë sëmundje, por të paktën personi nuk rrezikon të vuajë efektet anësore të ilaçit, si: përzierjet, të vjellat dhe diarrenë.

Edhe pse nuk është vërtetuar që shafrani ndikon në frenimin e progresit të Alzheimerit, nëse njihni dikë që vuan nga kjo sëmundje, mund ta ndihmoni duke i gatuar rregullisht me shafran. /Telegrafi/