LAJMI I FUNDIT:

A e dini se si të vozisni në një rrethrrotullim: Duhet të ndiqni këto rregulla

A e dini se si të vozisni në një rrethrrotullim: Duhet të ndiqni këto rregulla
Reklama

Edhe pse duhet të thjeshtojë dhe përshpejtojë trafikun, rrethrrotullimi është ende një “pikë dhimbje” për shumë drejtues mjetesh, dhe shpesh është, të paktën në vendin tonë, vendi i aksidenteve në trafik.

Siç dihet, rrethrrotullimet janë duke u ndërtuar për të rritur sigurinë në trafik, për të zvogëluar numrin e pikave të përplasjes kur rrjedhat e trafikut përplasen në një kryqëzim dhe për të zvogëluar rrezikun e përplasjeve duke rritur rrjedhën e trafikut.


Rregulli i parë dhe themelor është që automjetet që hyjnë në rrethrrotullim duhet të zvogëlojnë shpejtësinë e tyre ose, nëse është e nevojshme, të ndalojnë plotësisht, duke i dhënë kështu përparësi automjeteve që tashmë janë në rrethrrotullim.

Gjithashtu, është e rëndësishme të vini re shenjat e trafikut para rrethrrotullimit në kohë, të planifikoni udhëtimin tuaj dhe të merrni një vendim në lidhje me lëvizjen drejt destinacionit, pra vendit të përjashtimit, të zgjidhni korsinë e duhur, dhe nëse është e nevojshme të bëni ndryshime në kohë. Kur rirregulloni, është e nevojshme të kontrolloni trafikun tjetër me ndihmën e pasqyrave dhe të ndizni sinjalin e kthesës. Shpejtësia duhet të rregullohet, dhe përparësia e kalimit u jepet automjeteve që tashmë lëvizin në një rrethrrotullim (nëse rregulli i anës së djathtë nuk zbatohet në kryqëzim ose trafiku nuk rregullohet në një mënyrë tjetër nga sinjalet e trafikut).

Në rastin e përdorimit të një rrethrrotullimi me disa korsi trafiku, në varësi të destinacionit, është e nevojshme të zgjidhni rrugën e duhur. Nëse ka sinjale horizontale dhe vertikale në rrethrrotullim, ato duhen të ndiqen. Shpejtësia duhet të rregullohet gjatë gjithë kohës dhe kërkohet një tregues i drejtimit kur ndryshoni korsi. Duhet të shmangen nxitimet dhe parakalimet e panevojshme, dhe nëse shoferi tjetër është në fazën e rirregullimit, është e nevojshme të rregulloni shpejtësinë dhe ta bëni më të lehtë për të që të ndryshojë korsi.

Ja shembulli se si dihet rreshtuar dhe lëvizur në një rrethrrotullim me tri korsi. /Telegrafi/