Shtatzënia është padyshim një nga kohërat më të çmuara në jetë, me ardhjen e afërt të një fëmije të ri së bashku me gjithë gëzimin që sjell.

Sidoqoftë, mund të jetë gjithashtu një kohë lodhje fizike dhe emocionale, me prindër që zakonisht përjetojnë sëmundje, lodhje dhe ankth midis një mori shqetësimesh. Një shqetësim tjetër i tillë është gjendja hormonale e lëkurës, duke filluar nga ekzema deri tek puçrrat.

Disa mund të joshen të shkatërrojnë çdo serum dhe trajtim në shënjestër, por dermatologët ekspertë sugjerojnë që ju mund të dëshironi të ndryshoni regjimin tuaj të lëkurës, si dhe të shmangni përbërës të caktuar ndërsa jeni shtatzënë, transmeton Telegrafi.

Si ndikon shtatzënia në lëkurë?

“Shtatzënia shoqërohet me komplekse të ndryshimeve hormonale, imunologjike, metabolike dhe vaskulare që mund të ndikojnë në lëkurë dhe organe të tjera në një numër mënyrash “, shpjegon Dr Tatiana Lapa, specialiste e lëkurës estetike dhe themeluese e Klinikës Estetike Dr Tatiana.

“Më shumë se 90% te gratë shtatzëna kanë ndryshime të ndjeshme të lëkurës që mund të ndikojnë shumë në jetën e tyre dhe këto mund të përfshijnë: problemet ekzistuese të lëkurës që përkeqësohen (ose ndonjëherë përmirësohen) nga shtatzënia, probleme të reja të lëkurës që ndodhin vetëm në shtatzani dhe gjithashtu ndryshime normale të lëkurës që ndodhin si rezultat i shtatzënisë. Nëse nuk jeni të sigurt për ndryshimet e lëkurës që po përjetoni, për shembull një nishan që ka ndryshuar ose një skuqje që është zhvilluar, është e rëndësishme që të konsultoheni me një mjek”.

Cilat janë disa nga problemet e zakonshme të lëkurës gjatë shtatzënisë?

Sipas Dr Lapa, ekzistojnë një numër i kushteve dhe ndryshimeve të zakonshme të lëkurës gjatë shtatëzanisë. “Lëkura është më e prirur për pigmentim, puçrra dhe gjithashtu skuqje” shpjegon ajo.

Shtatzënia gjithashtu mund të shkaktojë rritje të tepërt të flokëve, thonj të brishtë dhe djersitje të tepërt.

Cilat produkte nuk duhet përdorur?

Me një seri shqetësimesh të pritura të lëkurës gjatë shtatëzënësisë, është shumë joshëse të thërrasësh rutinën më aktive për të zgjidhur problemin.

Megjithatë, sipas Dr Lapa, është e rëndësishme të shmangni përbërës të caktuar. “Përbërësit që aplikohen në lëkurë potencialisht mund të përthithen në rrjedhën e gjakut dhe më pas të kalojnë përmes placentës tek fëmija,” shpjegon ajo.

“Një studim shkencor shikoi sigurinë e produkteve për kujdesin e lëkurës gjatë shtatëzanisë dhe zbuloi se vetëm produktet nga vitamina A të tilla si retinol dhe tretinoin kanë ndonjë potencial dëmi gjatë shtatëzënësisë ose gjidhënies”.

Nuk janë të gjitha lajmet e këqija sepse ka ende mjaft përbërës që janë të sigurt për t’u përdorur sipas hulumtimit. “Përbërës të tjerë të përdorur zakonisht si benzoyl peroksidi, acidi salicilik, acidi glikolik, rrezet e diellit nuk përthithën nga lëkura në rrjedhën e gjakut në sasi të konsiderueshme dhe për këtë arsye konsiderohej se nuk kishin ndonjë ndikim tek fëmija gjatë shtatëzënësisë ose ushqyerja me gji “.

Sidoqoftë, për shkak se ka kaq shumë informacion dhe opinione të ndryshme në dispozicion, Dr Lapa rekomandon të përmbahen produkteve të vendosura mirë për sigurinë e shtatzënisë për rutinën tuaj të përditshme të lëkurës.

“Merrni këshilla nga mjeku juaj për kujdesin e lëkurës nëse keni nevojë të adresoni ndonjë çështje specifike të lëkurës gjatë shtatëzanisë. /Telegrafi/