Sindroma e vezores policistike (PCOS) është një çrregullim hormonal që tashmë është bërë i zakonshëm te gratë e moshës riprodhuese.

Reklama

Një dietë e lartë në karbohidrate të rafinuara, si ushqimet me niseshte dhe me sheqer, mund ta bëjë rezistencën ndaj insulinës, dhe rrjedhimisht humbjen e peshës, më të vështirë për t’u menaxhuar.

PCOS çon në zmadhimin e vezoreve me ciste të vogla në vezore. Mund të çojë në një cikël hormonal të parregulluar dhe gjithashtu mund të shkaktojë perioda të parregullta, presion të lartë të gjakut, diabet, puçrra fytyre, infertilitet dhe rritje të qimeve në faqe, mjekër dhe gjoks. PCOS e bën personin më të prekshëm ndaj diabetit të tipit 2.

Reklama

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), gratë me PCOS\PCOD shpesh janë rezistuese ndaj insulinës, trupi i tyre mund të prodhojë insulinë, por nuk mund ta përdorin atë në mënyrë efektive, duke rritur rrezikun e tyre për diabetin e tipit 2.

Reklama
Përfitimet befasuese të konsumimit të orizit të bardhë Përfitimet befasuese të konsumimit të orizit të bardhë

PCOS shpesh shoqëron diabetin dhe zakonisht, ekspertët i sugjerojnë një personi që merret me këtë kompleks, të reduktojë marrjen e karbohidrateve.

Për një person me PCOS ose diabet nuk duhet të heqë dorë plotësisht nga karbohidratet, siç është orizi i bardhë. Është sugjeruar që orizi mund të hahet me karbohidrate të tjera të tretshme në dietën e tyre, por në moderim për të siguruar kontrollin e glikemisë.

Ky ushqim i ëmbël është i shkëlqyeshëm për diabetikët Ky ushqim i ëmbël është i shkëlqyeshëm për diabetikët
Reklama

Një dietë e lartë në karbohidrate të rafinuara, si ushqimet me niseshte dhe me sheqer, mund ta bëjë rezistencën ndaj insulinës, dhe rrjedhimisht humbjen e peshës. Mundohuni të përfshini sallatë dhe gjizë në dietën tuaj. Hani gjithçka, por në proporcionin e duhur për një jetë të shëndetshme.