Kjo javë shënon Javën e Ndërgjegjësimit të Shëndetit Mendor, dhe megjithëse jeta mund të kthehet gradualisht në normalitet, shumë prej nesh po ndiejnë efektin e pandemisë në shëndetin tonë mendor.

Ndërsa ne mund të jemi të ngazëllyer për mendimin e ribashkimit me familjen dhe miqtë, nuk mund të injorojmë ndikimin psikologjik të karantinave rraskapitëse, humbjeve shkatërruese dhe mjerimit, stresit për të punuar nga shtëpia dhe pafund tituj që shkaktojnë ankth.

Duke marrë në konsideratë të gjitha këto, mbase nuk është çudi që shifrat e fundit të ONS tregojnë se rastet e depresionit janë në rritje, pavarësisht se masat në të gjithë botën po shkojnë drejt lirimit.

Nga periudha e 27 janarit deri më 7 mars 2021, rreth 1 në 5 (21 për qind) të rritur në Mbretërinë e Bashkuar përjetuan një formë depresioni, një rritje që nga nëntori 2020 (kur shifra ishte 19 për qind) dhe më shumë se dyfishi i vërejtur para pandemisë së coronavirusit (10 për qind).

Sipas raportit, depresioni në 2021 po ndihet më akut nga gratë e reja, me mbi 4 në 10 (43 për qind) gra të moshës 16 deri në 29 që përjetojnë simptoma depresive, krahasuar me 26 për qind të burrave të së njëjtës moshë. “Që më shumë se një e pesta e të rriturve në këtë vend kanë përjetuar një formë depresioni tregon për pasojat brutale psikologjike të pandemisë”, thotë psikologia klinike Dr Marianne Trent.

Jepini vetes leje të ndiheni ashtu si ndiheni

Jini të mirë me veten tuaj dhe lejojeni vetes të ndjeni ndikimin. Kjo ka qenë një periudhë  e çuditshme kohe në jetën tonë dhe është në rregull që ta keni parë atë si sfidë. Ne jemi gjitarë, dhe si të tillë, jemi mësuar të jetojmë në afërsi të njëri-tjetrit, prandaj shumë prej nesh e kanë parë të vështirë kontaktin e kufizuar shoqëror.

Është në rregull të pranoni se kjo nuk ka qenë një kohë e lehtë për ju. Nuk keni nevojë të jeni një ekspert i përballjes pandemike ose super hero!

Mos i bëni presion vetes për të përqafuar normalitetin

Ndërsa mund të jeni të entuziazmuar që disa aspekte të jetës suaj të ngrohen, shumë prej nesh gjithashtu po përjetojnë ankth. Mund të jeni të entuziazmuar të dilni përsëri, por jo aq i entuziazmuar për t’u takuar me grupe më të mëdha miqsh ose për të parë më shumë nga familja juaj e madhe përsëri.

Nëse jeni duke luftuar psikologjikisht, flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm për këshilla dhe mbështetje. /Telegrafi/