LAJMI I FUNDIT:

Deputetët e shteteve që votuan kundër anëtarësimit të Kosovës në KiE

Deputetët e shteteve që votuan kundër anëtarësimit të Kosovës në KiE

Me 131 vota për, 29 kundër dhe 11 abstenime, Asambleja Parlamentare e mbështeti anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës gjatë një seance plenare të martën në Strasburg.

Prej 29 deputetëve që votuan kundër anëtarësimit të Kosovës, shtatë ishin nga Serbia, shtatë nga Spanja tre nga Hungaria, dy nga Bosnje Hercegovina, dy nga Qipro një nga Mali i Zi.


Po ashtu pati vota kundër edhe nga Franca, Italia dhe Gjermani.

Serbia kishte propozuar disa ndryshime në tekstin për rekomandimin që Kosova të pranohet në këtë organizatë, por që ishte hedhur poshtë nga Komiteti për Çështje Politike dhe Demokraci në Këshillin e Evropës.

Pra asnjë nga amendamentet e propozuara nga Serbia nuk u miratuan.

Këta delegatë votuan kundër Kosovës në KiE

Harald WEYEL – Gjermani: Grupi i Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike;

Emmanuel FERNANDES – Francë: Grupi i të Majtës së Bashkuar Evropiane;

Anne STAMBACH-TERRENOIR – Francë: Grupi i të Majtës së Bashkuar Evropiane;

Branislav BORENOVIĆ (Bosnje dhe Herzegovina, EPP/CD);

Snježana NOVAKOVIĆ BURSAĆ – Bosnje dhe Hercegovina);

Maja VUKIĆEVIĆ – Mali i Zi: Anëtarë që nuk i përkasin një grupi politik;

Sergio GUTIÉRREZ PRIETO – Spanjë:  Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve;

María FERNÁNDEZ – Spanjë: Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve;

Carmen LEYTE – Spanjë: Grupi i Partisë Popullore Evropiane;

Antonio GUTIÉRREZ LIMONES – Spanjë:  Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve;

Pablo HISPÁN – Spanjë: Grupi i Partisë Popullore Evropiane;

Gonzalo ROBLES – Spanjë: Grupi i Partisë Popullore Evropiane;

José María SÁNCHEZ GARCÍA – Spanjë: Grupi i Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike;

Jelena MILOŠEVIĆ – Serbia: Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve;

Aleksandar MIRKOVIĆ – Serbia: Grupi i Partisë Popullore Evropiane;

Đorđe STANKOVIĆ – Serbia: Anëtarë që nuk i përkasin një grupi politik;

Biljana PANTIĆ PILJA – Serbia: Grupi i Partisë Popullore Evropiane;

Vladimir ĐORĐEVIĆ – Serbia: Anëtarë që nuk i përkasin një grupi politik;

Elvira KOVÁCS – Serbia: Grupi i Partisë Popullore Evropiane;

Dunja SIMONOVIĆ BRATIĆ – Serbia: Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve;

László TOROCZKAI – Hungari:  Anëtarë që nuk i përkasin një grupi politik;

Zoltán BÓNA – Hugari: Grupi i Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike;

Zsolt NÉMETH – Asambleja Kombëtare e Hungarisë;

Dimitri COIN – Itali: Grupi i Konservatorëve Evropianë dhe Aleanca Demokratike;

Nina KASIMATI – Greqi: Grupi i të Majtës së Bashkuar Evropiane;

George LOUCAIDES – Qipro: Grupi i të Majtës së Bashkuar Evropiane;

Christiana EROTOKRITOU – Qipro: Grupi i Socialistëve, Demokratëve dhe të Gjelbërve;

Pas votimit të Asamblesë Parlamentare çështja kalon në duart e ministrave të Jashtëm të Këshillit të Evropës, të cilët duhet të vendosin përfundimisht nëse Kosova do të bëhet anëtarja më e re e organizatës.

Këshilli i Evropës është organizatë lidere në Evropë në fushën e të drejtave të njeriut.

Pjesë e tij janë 46 shtete, përfshirë 27 vende anëtare të Bashkimit Evropian dhe të gjitha vendet e rajonit.

Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut – me seli në Strasburg, Francë – bën monitorimin e zbatimit të Konventës Evropiane për të Drejta të Njeriut./Telegrafi/