Depresioni gjatë shtatzënisë ose depresioni para lindjes është një sëmundje mendore e karakterizuar nga çrregullime të humorit

Është e zakonshme të ndihesh e  shqetësuar, e trishtuar ose e zbrazët, gjë që në fund mund të ndikojë në jetën tuaj të përditshme.

Depresioni mund të lindë nga ndryshimet kimike në tru të shkaktuara nga luhatjet hormonale dhe shpesh të rritura nga situatat e ndryshme të jetës që lidhen me shtatzëninë.

Përveç ndryshimeve hormonale dhe çekuilibrit kimik, prevalenca e depresionit mund të shkaktohet nga faktorë të tjerë.

Historia familjare e depresionit: Ju mund të përjetoni simptoma depresioni gjatë shtatzënisë nëse depresioni ose ankthi shfaqet në familjen tuaj. Predispozicioni gjenetik mund të shkaktojë zhvillimin tuaj të sëmundjes nëse keni një gjen të lidhur me të.

Reklama
Reklama

Historia personale e depresionit: Ju mund të jeni të prirur ndaj depresionit gjatë shtatzënisë nëse tashmë vuani prej tij ose keni një histori të mëparshme depresioni.

Mungesa e mbështetjes sociale: Ju do të përpiqeni për mbështetjen dhe kujdesin e familjes dhe të të dashurve tuaj gjatë shtatzënisë. Megjithatë, nëse ka një ndjenjë braktisjeje nga familja ose partneri juaj, mund të ndiheni të izoluar dhe të zhvilloni depresion. Përveç kësaj, çështjet martesore ose të marrëdhënieve gjithashtu mund të çojnë në mungesë mbështetjeje.

Depresioni i nënës gjatë shtatzënisë, kërcënim për adoleshentët Depresioni i nënës gjatë shtatzënisë, kërcënim për adoleshentët

Trajtimet e infertilitetit: Trajtimet e fertilitetit për nxitjen e shtatzënisë mund të shkaktojnë emocione të përziera dhe shqetësime psikologjike nga ndërrimet hormonale.

Reklama

Ngjarjet stresuese të jetës: Situatat, duke përfshirë paqëndrueshmërinë ekonomike, problemet ose mosmarrëveshjet në marrëdhënie, vdekja e një të dashur, marrëdhëniet abuzive mund të krijojnë stres dhe të shkaktojnë depresion. Ju duhet të kërkoni menjëherë ndihmën e një ofruesi të kujdesit shëndetësor.

Reklama

Mjeku juaj mund të rekomandojë trajtime të ndryshme antidepresive për depresionin tuaj prenatal. Këto janë:

Terapia e bisedës: Seancat e këshillimit ose terapitë e bisedës, të tilla si terapia kognitive-sjellëse dhe terapia ndërpersonale, mund t’ju ndihmojnë të përballeni me mendimet negative, të përqendroheni në anët pozitive dhe të menaxhoni simptomat në mënyrë efektive.

Si trajtohet depresioni në shtatzëni? Si trajtohet depresioni në shtatzëni?

Grupet mbështetëse: Këto grupe njerëzish mund të takohen në internet ose së bashku për të diskutuar dhe ndarë problemet e tyre. Mund t’ju ndihmojë të merrni mirëkuptimin dhe kujdesin që ju nevojitet ndërsa ndani përvojat e njëri-tjetrit .

Reklama

Medikamentet: Barnat kundër depresionit rekomandohen në varësi të ashpërsisë së simptomave tuaja. Ato përfshijnë frenuesit e rimarrjes së serotoninës dhe frenuesit e rimarrjes së serotoninës dhe norepinefrinës. Megjithatë, ato jepen vetëm nëse përfitimet e tyre tejkalojnë efektet anësore që mund të kenë në shtatzëninë tuaj dhe fëmijën. /KP

Reklama