LAJMI I FUNDIT:

Dacia e kalon eMAG si marka më e vlefshme rumune

Dacia e kalon eMAG si marka më e vlefshme rumune
Reklama

Dacia është rikuperuar nga rënia e vitit të kaluar dhe e ka kaluar e-MAG, duke u bërë edhe një herë marka më e vlefshme rumune, sipas një analize të kryer nga Brand Finance, një kompani konsulente për vlerësimin e markave.

Marka Dacia u rrit me 30 për qind në 1.06 miliardë euro, ndërsa vlera e markës eMAG u ul me 15 për qind në 877 milionë euro, thuhet në raport, cituar nga Economedia. Rimëkëmbja e Dacia është edhe më interesante kur krahasohet me performancën e markës së kompanisë mëmë (Renault), e cila ka humbur vazhdimisht vlerën e markës gjatë 5 viteve të fundit.


Ndryshimi në renditjen midis Dacia dhe eMAG pasqyron trajektoret e kundërta të dy industrive përkatëse para dhe pas pandemisë. Tregu i veturave është rimëkëmbur pasi njerëzit kanë filluar të lëvizin përsëri, ndërsa blerjet në internet janë ngadalësuar, pavarësisht një ndryshimi në modelet e blerjeve të konsumatorëve drejt blerjes online, shkruan romania-insider, transmeton Telegrafi.

Dedeman mbetet marka më e vlefshme që zotërohet tërësisht nga aksionerët rumunë, duke mbajtur pozicionin e tretë në renditje. Vlera e markës së saj u rrit me 5 për qind në 530 milionë euro, me sektorin e shitjes me pakicë kryesisht me tulla dhe llaç që vazhdon rimëkëmbjen e tij pas pandemisë.

Vlera e markës së Altex gjithashtu u rrit me 13 për qind në 139 milionë euro dhe e Mobexpert me 17 për qind në 22 milionë euro.

Trendi i njëjtë vërehet edhe në sektorin farmaceutik me pakicë, me Farmacia Tei dhe Help Net gjithashtu në ngritje.

Përveç llogaritjes së vlerës së markës, Brand Finance përcakton gjithashtu forcën relative të markave përmes një paneli të balancuar matjesh që vlerësojnë investimet në marketing, kapitalin e palëve të interesuara dhe performancën e biznesit.

Sipas ISO 20671, vlerësimi i Brand Finance për kapitalin e palëve të interesuara përfshin të dhëna origjinale të kërkimit të tregut nga mbi 150,000 të anketuar në më shumë se 38 vende dhe në më shumë se 30 sektorë.

Sipas kësaj matjeje, Banca Transilvania është marka më e fortë rumune, duke arritur një vlerësim elitar AAA+ – apo me një vlerë në rritje të markës prej 25 për qind në 494 milionë euro, duke u ngjitur në pozicionin e katërt. Marka bankare është ndër dhjetë bankat më të fuqishme globale për të dytin vit radhazi.

Në përgjithësi, vlera e kombinuar e top 50 markave në Rumani është ngritur me 13 për qind në krahasim me vitin e kaluar, me një vlerë totale prej 6.6 miliardë eurove, duke tejkaluar rimëkëmbjen ekonomike prej 4.7 për qind të të gjithë ekonomisë rumune në 2022.

Mbi 60 për qind e markave dhe vlerave të markave në top 50 renditjen në Rumani vijnë nga markat e krijuara nga sektori privat në 30 vitet e fundit. Lista e renditjes me vlerë të lartë ka treguar norma të ulëta luhatjeje gjatë viteve, me vetëm disa marka që hyjnë dhe dalin nga 50 më të mirat çdo vit. /Telegrafi/