Makinat larëse, frigoriferët dhe produktet elektronike të konsumit preken gjithashtu nga ngushtimet e furnizimit.

Në të ardhmen e afërt, pengesat e shpërndarjes për komponentët elektronikë mund të ndikojnë në prodhuesit e pajisjeve elektronike dhe telekomunikacionit argëtuese, si dhe në industrinë e automjeteve. Konsumatorët do të duhet të presin kohë më të gjata të dorëzimit dhe për këtë do të ketë edhe rritje të çmimeve, raportoi “Welt am Sonntag”.

Gazeta intervistoi 20 ofrues të telefonave, pajisjeve elektronike argëtuese dhe pajisjeve shtëpiake si frigoriferë dhe lavatriçe.

Për shkak të rritjes së kërkesës në pandeminë e coronavirusit, të gjitha ndërmarrjet po punojnë për të përshtatur logjistikën e tyre. Sidoqoftë, ka edhe kohë më të gjatë dorëzimi për furnitorët.

Gigaset, një prodhues i telefonave pa tel, telefonave inteligjentë dhe pajisjeve për shtëpinë e zgjuar, ka probleme të ngjashme. Rreth 80 për qind e produkteve të Gigaset janë potencialisht të prekura nga mungesa e çipave, tha ai në raport.

Portali i krahasimit të çmimeve Idealo raportoi rritje të çmimeve. “Të dhënat tona tregojnë se mungesat e gjysmëpërçuesve në vazhdim po duken gjithashtu po ndikojnë në çmimet e konsumit”, i tha gazetës Michael Stempin, ekspert i çmimeve në Idealo. Një rritje e konsiderueshme e çmimeve është vërejtur për shumë produkte nga sektori elektrik, veçanërisht në muajt e fundit.

Gjiganti i çipave Intel paralajmëroi kohët e fundit se pengesat mund të zgjasin për disa vjet – gjithashtu sepse investimet nuk hyjnë në fuqi menjëherë. /Telegrafi/