LAJMI I FUNDIT:

Cilësia e trafikut postar, qytetarët e Maqedonisë të pakënaqur

Cilësia e trafikut postar, qytetarët e Maqedonisë të pakënaqur

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut janë të revoltuar për shërbimin e dobët që ata marrin kur bëhet fjalë për shpërndarjen e letrave apo mallrave që iu dërgohen nëpërmjet postës. Pjesa më e madhe e qytetarëve thonë se problemet me shpërndarjen e letrave janë të njëjta, kur ato dorëzohen nga “Posta e Maqedonisë”, kompani e vetme kjo e cila ka të drejtë për të shpërndarë letra të cilat peshojnë deri në 50 gram, shkruan gazeta Koha.

Reklama

“Ne u ofrojmë përdoruesve shërbime postare, informacione rreth mënyrës së funksionimit të trafikut postar, por gjithashtu theksojmë të drejtat dhe detyrimet e tyre ligjore, duke e bërë më të lehtë realizimin e tyre. Qytetarët shpesh ankohen për vonesën e letrave të thjeshta, siç janë faturat, njoftimet etj, të dërguara në postë të madhe, më saktësisht nga operatorët mobil, shërbimet komunale, bankat, kompanitë e sigurimeve etj”, tha drejtoresha e Agjencisë Postare, Biljana Avramovska Gjoreska.

Të dhënat e Agjencisë Postare tregojnë se shumica e ankesave nga përdoruesit janë adresuar në “Postën e Maqedonisë”, mirëpo nga kjo agjenci theksojnë se kjo pritet plotësisht duke pasur parasysh faktin se “Posta e Maqedonisë”, ka 94.3 për qind të tregut postar maqedonas dhe 80 për qind e veprimtarive të saj bazohen në shërbimet e zakonshme të postës që dorëzohen në kutitë postare. Raporti Statistikorë për vitin 2018, përgatitur nga Agjencia Postare, tregon se ka rreth 3.000 ankesa të dërguara në “Postën e Maqedonisë”, nga qytetarët e pakënaqur në vëllimin e realizuar prej 35 milion sendeve postare.

Raportet e Entit Shtetërorë të Statistikave tregojnë se ka pasur rënie të vazhdueshme të dërgesave në vitet e fundit dhe sipas kësaj, një nga arsyet për rënien e këtyre shërbimeve është cilësia e pamjaftueshme e ofrimit të artikujve postare. Për shkak të kësaj situate, Bashkimi i Dhomave të Tregtisë bëri thirrje për liberalizimin e këtij tregu sa më shpejtë të jetë e mundur dhe theksojnë se konkurrenca do të përmirësojë shërbimin për qytetarët.

Sipas Ligjit për shërbimet postare, “Posta e Maqedonisë” ka të drejtën ekskluzive për shpërndarjen e letrave me vlerë deri në fund të vitit 2019, edhe pse Maqedonia është zotuar që në vitin 2007 me miratimin e Strategjisë për zhvillimin e shërbimeve postare për të futur liberalizimin e plotë të postës së tregut dhe të krijojë kushte jo diskriminuese të punës për të gjithë pjesëmarrësit e tregut.

“Liberalizimi i tregut të shërbimeve postare duhet të kryhet në vitin 2020 që do të shfrytëzojë të drejtën ekskluzive e “Postës së Maqedonisë” dhe do të lejojë të gjithë ofruesit e shërbimeve postare të operojnë në treg dhe të ofrojnë shërbime për të drejtat dhe detyrimet e barabarta. Në një treg të liberalizuar, konsumatorët vendosin për të zgjedhur në varësi të mundësive për të përmbushur kërkesat dhe në varësi të cilësisë, shpejtësisë, pikave të hyrjes, të tilla si zgjidhjen e problemeve. Ne besojmë se liberalizimi i tregut postar në Republikën e Maqedonisë Veriore do të riaktivizoje konkurrencën dhe do të sjellë përfitime të rëndësishme për shfrytëzuesit shërbimeve postare në aspektin e shërbimeve moderne, e cila gjithashtu do të jetë më e arritshme”, shtoi drejtoresha e Agjencisë për zyrat postare.

Drejtoresha sqaron se në agjenci, përdoruesi mund të kundërshtojë vetëm nëse me parë i ka shfrytëzuar të drejtat me operatorin postar. Ajo shton se këto janë ankesa klasike për funksionimin e operatorëve, të cilëve Agjencia Postare në një afat të caktuar ligjor është përgjegjës ose vendos të ushtrojë të drejtat e transportuesve të dërgesave. Agjencia vendos për ankesën administrative brenda 30 ditëve nga dita e pranimit. Ata theksojnë se operatori postar nuk është gjithmonë fajtor për vonimin e llogarive mujore të qytetarëve.

Gjithashtu shtojnë se ka edhe shumë probleme me paketa drejtuar gabimisht për shkak të proceseve të migrimit të popullsisë, nuk janë vende të populluara me asnjë sistem rrugorë, dhe shumë qytetarë kanë vendosur kuti postare ose ata janë të lirë dhe të dëmtuar, kështu që ndikon në shpejtësinë dhe besueshmërinë e dorëzimit./Koha/

Në trend Lajme

Më shumë
“Video të reja nga Kosova tronditin Serbinë...”: Si i raportuan mediat rajonale pamjet e fundit të publikuara nga Policia e Kosovës

“Video të reja nga Kosova tronditin Serbinë...”: Si i raportuan mediat rajonale pamjet e fundit të publikuara nga Policia e Kosovës

Lajme
Walker kërkon hetim serioz ndaj KFOR-it: Ka zëra që thonë se ata negociuan dhe lejuan që sulmuesit të largoheshin

Walker kërkon hetim serioz ndaj KFOR-it: Ka zëra që thonë se ata negociuan dhe lejuan që sulmuesit të largoheshin

Lajme
Politikani serb: Është e qartë tani se Oliver Ivanoviq u vra nga Serbia, aktin e kreu Radioçiqi

Politikani serb: Është e qartë tani se Oliver Ivanoviq u vra nga Serbia, aktin e kreu Radioçiqi

Lajme
Prezantohen pesë video ku shihet grupi terrorist duke kryer stërvitje në pronën e Radoiçiqit para sulmit të 24 shtatorit

Prezantohen pesë video ku shihet grupi terrorist duke kryer stërvitje në pronën e Radoiçiqit para sulmit të 24 shtatorit

Lajme
Ramadani: Skenarin e Donetsk-ut për veriun e Kosovës e paralajmërova 5 vite më parë

Ramadani: Skenarin e Donetsk-ut për veriun e Kosovës e paralajmërova 5 vite më parë

Lajme
A është negociuar largimi i terroristëve nga Kosova?

A është negociuar largimi i terroristëve nga Kosova?

Lajme
Kalo në kategori