Nëse keni qenë me partnerin ose bashkëshortin tuaj për dekada, mund të keni vënë re se jeta juaj është më e ndërthurur me kalimin e kohës.

Tani, studiuesit thonë se të qenit së bashku me dikë për një kohë të gjatë mund të çojë në një ndryshim fiziologjik magjepsës: rrahjet e zemrës në çift fillojnë të sinkronizohen.

Në një studim të botuar në Gazetën e Marrëdhënieve Personale dhe Sociale, shkencëtarët donin të hetonin se si afërsia fizike me një person tjetër me kalimin e kohës mund të ndikojë në mënyrën se si trupat e njerëzve bashkë-veprojnë së bashku. Ata ndoqën dhjetë çifte që kishin qenë së bashku për 14 deri në 65 vjet në një hark kohor prej dy javësh. Anëtarët e secilit çift mbanin një monitor të rrahjeve të zemrës dhe një sensor të afërsisë së vogël, i cili mund të zbulonte kur çiftet ishin fizikisht afër njëri-tjetrit.

Reklama
Reklama

Në fund, ata zbuluan se sa më gjatë që çiftet të kishin qenë së bashku, aq më shumë kishte gjasa që rrahjet e tyre të zemrës të sinkronizoheshin çdo ditë. Me fjalë të tjera, nëse një anëtar i familjes do të kishte një rritje të rrahjeve të zemrës, tjetri së shpejti do të pasonte dhe anasjelltas. Këto ndryshime do të vazhdonin sa herë që të ishin bashkë gjatë gjithë ditës.

“Kjo sugjeron një ekuilibër delikat. Kur njëri partner nxit partnerin tjetër, ata fillojnë një vallëzim unik në nivel çifti që ndikon në fiziologjinë dhe modelet e tyre gjatë gjithë ditës”, shpjegoi për studimin Brian Ogolsky, PhD, autori kryesor dhe një profesor i asociuar në Universitetin e Illinois. “Ne zbuluam se çdo ditë është një kontekst unik që ndryshon në varësi të rrethanave. Ndërveprimet në çift, qëndrimet, sjelljet e tyre, pavarësisht nëse janë afër njëri-tjetrit apo larg, ndryshojnë gjatë gjithë kohë”. /Telegrafi/

Reklama
Reklama