Pyetja mund të përgjigjet me një eksperiment të thjeshtë të fizikës.

Nëse i kërkoni një fëmije të vizatojë një diell, ai ka të ngjarë të përdorë një laps të verdhë. Por a ka dielli me të vërtetë një ngjyrë?

Studiuesit në Universitetin A&M të Teksasit Perëndimor e kanë bërë këtë pyetje. Përgjigja: Dielli ka të gjitha ngjyrat e ylberit.

Në fakt, kjo mund të gjurmohet në një eksperiment shumë të thjeshtë. Nëse lejoni që rrezet e diellit të shkëlqejnë përmes një prizmi, drita ndahet dhe krijohet një ylber artificial, transmeton Telegrafi.

“I gjithë dielli me të gjitha zonat e tij shkëlqen. ‘Ngjyra e diellit’ është spektri i të gjitha ngjyrave që përbëjnë rrezet e diellit”, tha Christopher Baird për Live Science.

Dielli i bardhë

Ngjyrat që shkëlqejnë përmes prizmit dhe janë të dukshme për syrin e njeriut janë vjollca, blu, jeshile, e verdhë, portokalli dhe e kuqe.

Vjollca ka frekuencën më të lartë dhe e kuqja frekuencën më të ulët. Meqenëse rrezet e diellit kanë të gjitha ngjyrat në këtë spektër, dielli është i bardhë. Sepse kombinimi i të gjitha ngjyrave rezulton në dritë të bardhë.

Nëse një ngjyrë në spektër do të shkëlqejë më shumë, dielli do ta kishte atë ngjyrë. Por ato janë thuajse të theksuara në mënyrë të barabartë. Ndërsa ka një ndryshim minimal, nuk është aq i madh sa të bëjë realisht ndryshimin. /Telegrafi/