LAJMI I FUNDIT:

Çfarë është të ngrënit emocional – dhe a është në të vërtetë i keq për ju?

Çfarë është të ngrënit emocional – dhe a është në të vërtetë i keq për ju?

Termi ka pak stigmë, qoftë edhe sepse lidhet me ndjenjat e pazgjidhura të depresionit, zemërimit, ose ankthit.

Reklama

Sipas Dr. McCreery, psikolog klinik dhe trajner dhe ekspert i të ushqyerit emocional, thjesht lënia ose përpjekja për ta lënë sjelljen mund të mos jetë zgjidhja më e mirë.

“Çfarë duhet të bëjmë për ngrënien emocionale nuk është çështja. Fillimisht ka të bëjë me faktin nëse mendojmë se është një problem që duhet trajtuar apo jo. Nëse po, ne duhet të kuptojmë pse ndodh”. Dhe këto përgjigje shpesh nuk kanë të bëjnë me ushqimin dhe numrin e kalorive.

Ushqimi dhe ju

McCreery pohon se “nganjëherë, modelet tona të të ngrënit nuk janë të lidhura me emocione të rënda, por gjëra të përditshme si nivelet e stresit dhe modelet e gjumit”.

Gratë që hanë vetëm mund të jenë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve të zemrës
Lexo po ashtu Gratë që hanë vetëm mund të jenë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve të zemrës

Ushqimi emocional, ngrënia e tepruar, ngrënia për shkak të stresit, ngrënia e tepërt – ka shumë mundësi që t’i keni dëgjuar të gjitha këto fraza më parë. Ato përdoren në mënyrë të ndërsjellë, por nuk duhet. Pse? Sepse ngrënia emocionale mund të duket ndryshe në varësi të individit.

“Marrëdhënia jonë me ushqimin është kaq personale, dhe nëse hamë apo jo emocionalisht varet nga ne që të vendosim. Nëse është një problem për ty dhe dëshiron ta ndryshosh, unë mund të të ndihmoj”, thotë McCreery.

Simptomat në zakonet e të ngrënit që mund të paralajmërojnë kancerin
Lexo po ashtu Simptomat në zakonet e të ngrënit që mund të paralajmërojnë kancerin

A është normal të ngrënit emocional?

“Ngrënia emocionale është përdorimi i ushqimit për të përballuar ndjenjat. 99 për qind prej nesh e bëjnë atë. Nuk ka asgjë të keqe me ju nëse jeni në atë grup. Pyetja e vërtetë që më pëlqen të bëj është, ‘A po shkakton kjo sjellje probleme në jetën tuaj?’. Nëse po, dhe ju ndiheni jashtë kontrollit, atëherë ky është një vend për të filluar” , thotë McCreery, që beson fuqishëm se ndryshimi i vërtetë duhet të vijë nga brenda.

Misioni nuk është të “rregullojë” klientët e saj, por t’i fuqizojë ata që të marrin vendime rreth ushqimit dhe stilit të jetesës që ndihen mirë për ta. Ajo që funksionon për një person mund të mos jetë për një tjetër. Këtu hyn qasja e saj e personalizuar e stërvitjes.

Ushqim emocional apo ‘uri e fshehur’?

Kuizi Hidden Hungers, i krijuar nga McCreery, i udhëzon njerëzit drejt burimit themelor të sjelljeve të tyre të të ngrënit. Me fjalë të tjera, ai i përgjigjet pyetjes: A është ushqimi në të vërtetë ai për të cilin jemi të uritur, apo është diçka tjetër?

Ngrënia e darkës në këtë kohë do të ndihmojë në uljen e sheqerit në gjak dhe djegien e dhjamit
Lexo po ashtu Ngrënia e darkës në këtë kohë do të ndihmojë në uljen e sheqerit në gjak dhe djegien e dhjamit

Siç rezulton, uria ime e fshehur është lehtësimi i stresit. Ndonjëherë, hani pa e shijuar as ushqimin tuaj. Të ngrënit pa mend është një mënyrë për të përballuar stresin.

Në fund të fundit, nëse angazhoheni apo jo në ushqim emocional është diçka që vetëm ju mund ta përcaktoni – dhe nëse është apo jo problem varet nga ju që të vendosni. Po kështu, mënyra se si zgjidhni ta përballoni, nëse vendosni se është diçka që dëshironi të ndryshoni, është në duart tuaja. Jini të sinqertë me veten dhe trupin tuaj dhe kuptoni se ju jeni ata që keni në kontroll.

Qëllimi përfundimtar është të ndiheni mirë jo vetëm për atë që shihni në pasqyrë, por për atë që jeni brenda: një person përrallor, i fuqishëm. /Telegrafi/