Fundi i izolimit pas pandemisë së COVID-19 nuk pati vetëm efekte të dobishme për njerëzit, por edhe disa probleme psikologjike që nuk duhet të nënvlerësohen

Në fakt, shumë kanë njohur simptomat e sindromës së kasolles, një ndjenjë që përzien frikën, pasigurinë dhe ankthin me mendimin e thjesht për t’u rikthyer në normalitet pas muajsh të tërë izolimi.

Por, çfarë është në të vërtetë kjo sindromë, cilat janë shkaqet e saj dhe çfarë mund të bëjmë për ta kapërcyer atë?

Sindroma e kasolles ose e të burgosurve është një fenomen që mund të ndodhë kur kaloni një periudhë të gjatë në ambiente të mbyllura ose të shkëputur nga realiteti. Një ndjenjë që përzihet nga ankthi dhe siklet psikologjike dhe çon në pasojën e dëshirës për të vazhduar të mbeteni sigurt në strehën tuaj, pa u përballur me atë që është jashtë.

Simptomat në veçanti:

– Irritim
– Trishtim dhe frikë
– Lodhje fizike
– Vështirësi përqendrimi dhe memorizimi
– Mungesë motivimi

Deri më tani nuk ka asnjë literaturë për këtë problem, i cili ende nuk njihet si një çrregullim i vërtetë mendor, por vetëm si pasojë e një periudhe të gjatë izolimi siç është ajo që kemi përjetuar deri më pak javë më parë.

Pandemia e coronavirusit ka bërë që shumë njerëz të provojnë vetë simptoma të këtij lloji, duke përjetuar për herë të parë një ndjenjë frike dhe pasigurie në mendimin e thjesht për të kapërcyer pragun e shtëpisë përsëri.

Shkaqet që mund të çojnë në lindjen e kësaj tabloje simptomatike në periudhën që po përjetojmë mund të jetë frika e kontraktimit të virusit, i cili ende nuk është mposhtur, por edhe frika e kthimit në rutinën kaotike të përditshme dhe humbja e atyre marrëdhënieve të qëndrueshme që janë krijuar në muajt e fundit të bashkëjetesës me partnerët dhe anëtarët e familjes.

Për më tepër, ankthi që rrjedh nga kufizimet e sjelljes që ne jemi të detyruar të jetojmë në vende publike, siç është përdorimi i maskave dhe mbajtja e distancave të sigurisë, nuk duhet të nënvlerësohet. Faktorët që sigurisht nuk e bëjnë idenë e largimit nga shtëpia të dëshirueshme.

Çfarë të bëjmë për ta kapërcyer atë?

Pasi të identifikoni simptomat dhe shkaqet, është e pashmangshme të pyesni se çfarë të bëni për të kapërcyer këtë problem. Në fakt nuk ka kurë apo ilaç absolut.

Me normalizimin e situatës së jashtme dhe një rihapje graduale në botën e jashtme, falë edhe mbështetjeve të reja teknologjike siç është aplikacioni Immuni, duhet të priret të zhduket vetë si gjendje. Sidoqoftë, rekomandohet të përpiqeni të zbatoni disa strategji për të trajtuar këtë shqetësim me qetësi më të madhe.

Ekspertët këshillojnë, që të kujdeseni për veten me gjeste të vogla që mund të plotësojnë nevojat tona. Më pas ndihmon në përcaktimin e qëllimeve dhe organizimin e një rutine të fortë të përditshme, e cila alternon momentet e punës me të tjerët të dedikuar për aktivitetet fizike, por edhe për pasionet e dikujt.

Nëse, gjendja e frikës bëhet e pakontrollueshme, duhet të ndërgjegjësoheni për të dhe të kontaktoni një profesionist. Në këtë rast, në fakt, simptomat e sindromës mund të mbështesin një siklet të një natyre tjetër, e cila mund të tejkalohet vetëm me ndihmën e një eksperti. /Telegrafi/