Dhimbja e fytit, humbja e oreksit dhe temperatura e lartë janë të gjitha shenja të sëmundjes së duarve, këmbëve dhe gojës

Është një sëmundje e zakonshme e fëmijërisë – por mund të prekë edhe të rriturit.

Një çift përshkroi se si ishin bllokuar në dhomën e tyre të hotelit si “të burgosur” pasi fëmijët e tyre e kapën sëmundjen gjatë pushimeve. Por çfarë është saktësisht?

Sëmundja e duarve, e ushqimit dhe e gojës është një infeksion i zakonshëm. Shkakton ulcera në gojë dhe njolla në duar dhe këmbë. Megjithëse fëmijët deri në moshën 10-vjeç kanë më shumë gjasa të preken, ajo mund të prekë edhe fëmijët më të rritur dhe të rriturit.

Infeksioni nuk lidhet me sëmundjen e afta epizootike, e cila prek bagëtinë, delet dhe derrat.

Simptomat zakonisht zhvillohen midis tre dhe pesë ditëve pasi dikush. Ato përfshijnë:

– Temperaturë të lartë
– Ndjenjë e keqe
– Humbja e oreksit
– Kollitje
– Dhimbje stomaku
– Dhimbje të fytit dhe gojës

Si trajtohet?

Nuk ka kurë për sëmundjen e duarve, këmbëve dhe gojës, kështu që ju duhet ta lini atë të ecë. Gjëja më e mirë për të bërë është të qëndroni në shtëpi derisa të ndiheni më mirë.

– Pini shumë lëngje për të shmangur dehidratimin – uji dhe qumështi janë ideale

– Hani ushqime të buta si pure patatesh, kos dhe supa nëse ngrënia dhe gëlltitja është e pakëndshme. Shmangni ushqimet dhe pijet e nxehta, acide ose pikante.

– Ilaçet kundër dhimbjeve pa recetë, si paracetamoli dhe ibuprofeni, mund të lehtësojnë dhimbjen e fytit dhe temperaturën.

– Gargara me ujë të ngrohtë dhe të kripur mund të lehtësojë shqetësimin nga ulcera në gojë ose mund të përdorni xhel, shpëlarje ose sprej për gojën.

– Fëmijët duhet të mbahen larg çerdhes ose shkollës derisa të ndihen më mirë. Të rriturit duhet të qëndrojnë larg punës.

Vëmendja mjekësore zakonisht nuk nevojitet përveç nëse:

– Fëmija juaj nuk është në gjendje ose nuk dëshiron të pijë lëngje
– Fëmija juaj ka shenja dehidrimi
– Fëmija juaj zhvillon sulme, konfuzion ose dobësi.

Simptomat po përkeqësohen ose nuk janë përmirësuar pas shtatë deri në 10 ditë.

Ekzistojnë një sërë hapash për ta parandaluar sëmundjen, por ajo nuk është gjithmonë e mundur të shmanget.

Kjo përfshin:

– Përdorimi i shamive për të mbuluar gojën dhe hundën kur kolliteni ose teshtini
– Larja e shpeshtë e duarve me ujë dhe sapun
– Dezinfektoni sipërfaqet ose objektet që mund të jenë të kontaminuar
– Lani çdo shtrat ose veshje që mund të jetë e kontaminuar

/KP