Paralajmërim: Ky artikull përmban përmendje të vetëvrasjes

Më 11 gusht u shënua përvjetori i tetë i vdekjes së Robin Williams. Komediani dhe aktori legjendar kreu vetëvrasje në vitin 2014 në moshën 63-vjeçare. Williams vuajti nga depresioni dhe u diagnostikua gabimisht me sëmundjen e Parkinsonit, e cila luajti një rol në “zhgënjimin” dhe shqetësimin që Williams përjetoi në jetë, sipas djalit të tij Zak Williams, i cili foli vitin e kaluar. në podcast-in “The Genius Life” në lidhje me diagnozën e gabuar. Më vonë u zbulua, pas vdekjes së komedianit, se ai në të vërtetë kishte demencë trupore Lewy.

Reklama

Sëmundja e trurit ndikoi në të menduarit, kujtesën dhe kontrollin e lëvizjes së Williams, gjë që pengoi karrierën dhe jetën e tij familjare, tha i biri në podcast.

Reklama
Reklama

“Kishte probleme me përqendrimin që e frustronin, probleme me mënyrën si ndihej dhe për më tepër, ai nuk ndihej mirë dhe nga një perspektivë neurologjike.”

Pra, pse Williams u diagnostikua gabimisht? Sipas ekspertëve, ka shumë ngjashmëri midis sëmundjes së Parkinsonit dhe demencës së trupit Lewy, shkruan Pop Sugar.

Çfarë është Demenca e trupit Lewy?

Demenca e trupit Lewy është një sëmundje e trurit e shkaktuar nga një grumbullim jonormal i proteinave në masa, të quajtura “trupat Lewy”, sipas Mayo Clinic. Demenca progresive çon në një rënie të të menduarit, arsyetimit, funksionit të pavarur dhe mund të përfshijë ndryshime në vëmendje, halucinacione vizuale, çrregullime të gjumit dhe lëvizje të ngadalta.

Reklama

Demenca e trupit Lewy “shkakton disa ose të gjitha simptomat motorike të Parkinsonit”, sipas Johns Hopkins Medicine, gjë e cila mund të ketë kontribuar në diagnozën e gabuar të Williams. Simptomat si dridhjet, njohja e luhatshme dhe vështirësia në lëvizje mbivendosen të gjitha. Shoqata e Alzheimerit në SHBA (AA) thotë se sëmundjet mund të lidhen me të njëjtat anomali të trurit.

Reklama

Si diagnostikohet?

Sipas Institutit Kombëtar për Plakjen në SHBA (NIA), ka kërkime të vazhdueshme për të diagnostikuar demencën e trupit Lewy, por aktualisht mënyra e vetme për ta konfirmuar përfundimisht atë është përmes një autopsie të trurit të kryer pas vdekjes.

Reklama

Shumica e njerëzve të diagnostikuar me demencën e trupit Lewy janë mbi 60 vjeç dhe është më e zakonshme te meshkujt. Historia familjare e sëmundjes gjithashtu rrit gjasat e zhvillimit të demencës së trupit Lewy, megjithëse nuk konsiderohet një sëmundje gjenetike.

A mund të trajtohet apo shërohet?

Fatkeqësisht, nuk ka kurë për demencën e trupit Lewy, kështu që trajtimi fokusohet në menaxhimin e simptomave, thotë NIA. Ndryshimet e sjelljes dhe humorit përkeqësohen pasi aftësitë e të menduarit bien, duke i bërë të zakonshme depresionin, apatinë, paranojën dhe iluzionet.

Reklama

Disa medikamente të sëmundjes Alzheimer dhe medikamente të sëmundjes së Parkinsonit mund të përdoren për të trajtuar simptomat. Qasjet jo-drogë mund të jenë gjithashtu të dobishme.

Reklama

Disa ndryshime të stilit të jetesës, si modifikimi i mjedisit tuaj dhe krijimi i rutinave të përditshme, mund të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e simptomave, sipas Mayo Clinic, citon Anabel.

Rekomandohet të punoni si me një neurolog që është i specializuar në demencë, ashtu edhe me një psikolog për të ofruar mbështetje emocionale. /Telegrafi/