LAJMI I FUNDIT:

Buxheti i Komunës së Prishtinës prej 91 milionë euro

Buxheti i Komunës së Prishtinës prej 91 milionë euro

Kryetari Shpend Ahmeti në konferencë për media prezantoi projektet që janë pjesë e buxhetit për vitin 2020 që u miratua në mbledhjen e fundit të Kuvendit Komunal të Prishtinës.

Reklama

Sipas njoftimit, është hera e parë që nga viti 2014 që buxheti i Komunës së Prishtinës të miratohet unanimisht, me asnjë vote kundër dhe me përkrahje nga gjitha subjektet politike që janë pjesë e Kuvendit Komunal të Prishtinës.

Këtë vit, Prishtina për herë të parë ka një buxhet prej 91 milionë eurove, që është rezultat i kalimit të Ligjit për Kryeqytetin dhe është buxhet që do të ndikojnë në përmirësimin e jetës së qytetarëve në pjesën urbane dhe rurale të Kryeqytetit.

Kjo në të njëjtën kohë e bën Komunën e Prishtinës një prej organizatave më të mëdha buxhetore dhe mundëson realizimin e disa projekteve të mëdha infrastrukturore të planifikuara.

Rruga “Isa Kastrati” që lidh Prishtinën me Mati 1 do të rindërtohet në tërësi.

Projekti i tunelit në përfundim të rrugës “Agim Ramadani” do të mundësojë vazhdimin e sheshit “Ibrahim Rugova” dhe të bëjë lidhjen me pjesën e vjetër të qytetit, duke e zgjeruar pjesën pedonale të qytetit.

Në atë pjesë do të realizohet edhe projekti i tregut të gjelbër dhe restaurimi i fasadave të shtëpive dhe objekteve, pjesë e trashëgimisë kulturore e që do të ndihmojë revitalizimin dhe integrimin e kësaj pjese të qytetit.

Në fund të vjeshtës, fillon ndërtimi i parkingut nëntokësor me 700 vend-parkime, dhe me këtë Bulevardi “Xhorxh Bush” do të mbyllet për trafik, përveç një korsie për autobusë, siç e parasheh Plani i Qëndrueshëm i Mobilitetit.

Me këto dy projekte, zona e pedonale do të kufizohet me dy objekte të kultit në të dy anët, Katedralen “Nëna Terezë” në njërën anë dhe Xhaminë e Çarshisë në anën tjetër, duke përçuar edhe porosinë e tolerancës dhe harmoninë ndërfetare që e kemi si popull.

Buxheti parashesh edhe investimin në Pallatin e Rinisë për tri institucione të rëndësishme për rininë e Kryeqytetit. Shkolla e muzikës “Prenk Jakova”, “Bonevet” dhe projekti i përbashkët me Fondacionin “Sunny Hill” do të funksionojnë në aneksin e Pallatit, hapësirat ku ka qenë Shkolla Amerikane.

Në buxhet janë të ndara 1.5 milionë euro për sallën koncertale në Prishtinë dhe për këtë projekt janë duke u zhvilluar konsultimet e fundit me Komisionin Evropian dhe komunitetin e arkitektëve dhe artistëve. Konkursi për dizajnimin e sallës me 1000 ulëse do të shpallet në fund të muajit tetor.

1.5 milionë euro janë të ndara edhe për ndërtimin e sallës sportive me 3000 ulëse për sporte me dorë dhe sporte marciale, që do të mundësojë mbajtjen e garave kombëtare e ndërkombëtare.

Shkolla “7 Shtatori” do të renovohet në tërësi me ndihmën e Qeverisë së Luksenburgut dhe aty do të zhvendoset shkolla “Gjin Gazulli”, ndërsa 4 shkolla të tjera do të ndërtohen përmes projektit me Bankën Botërore, në lagjet Sofali, Veternik, Kodra e Trimave dhe Mati. Me këtë projekt do të plotësohet infrastruktura dhe përmbyllet cikli i rrjetit të objekteve shkollore që I mbulon të gjitha lagjet e Prishtinës.

Investimi në çerdhe është po aq i rëndësishëm, pranda është para përfundimit projekti i çerdhes në Kalabri. Vitin e ardhshëm prioritet është çerdhja në Kolovicë dhe çerdhja në Dardani. Me këtë e përmbushet edhe zotimi se në çdo lagje do të ketë nga një çerdhe publike.

Thertorja e Prishtinës është po ashtu një projekt I ri I planifikuar për vitin e ardhshëm e që do të zgjedhë përfundimisht problemin e therjes së pakontrolluar të kafshëve, që nuk i përmbushin kushtet higjieno-sanitare. Me një buxhet prej 500 mijë euro do të ndërtohet një objekt i thertores sipas standardeve dhe që do të i plotësojë të gjitha kushtet e nevojshme të parapara për ruajtjen e shëndetit publik.

Unaza e Qytetit është mbase projekti më i madh infrastrukturor me një kosto prej mbi 100 milionë euro dhe për këtë është siguruar financimi nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Momentalisht në procedura tenderuese është konsulenca q cila deri në qershor 2020 do të e përgatisë dizajnin përfundimtar të kësaj unaze, në mënyrë që në nëntor 2020 të fillojnë procedurat për ndërtimin e unazës 27 kilometra të gjatë. Ndërtimi i kësaj unaze do të shkarkojë trafikun në qytet duke mundësuar që të shfrytëzohet rruga transitore, për të gjithë ata që nuk e kanë të nevojshme hyrjen në qytet.

Duke marrë parasysh se buxheti prej 91 milionë euro është rezultat I Ligjit të për Prishtinën, falënderojmë çdo deputet të Kuvendit të Kosovës që e ka votuar, por edhe iniciativën e Qeverisë së fundit për ta kaluar këtë ligj. Buxheti i vitit 2020 është buxhet infrastrukturor me shumë projekte për pjesën urbane e rurale të Prishtinës”, thuhet në njoftimin e komunës.

Në trend Ekonomi

Më shumë
Hapet Thirrja Publike për subvencionim të pajisjeve efiçiente për ngrohje, qytetarët mund të aplikojnë deri më 22 nëntor

Hapet Thirrja Publike për subvencionim të pajisjeve efiçiente për ngrohje, qytetarët mund të aplikojnë deri më 22 nëntor

Ekonomi
Në cilat vende Kosova eksporton më së shumti, e nga kush importojmë?

Në cilat vende Kosova eksporton më së shumti, e nga kush importojmë?

Ekonomi
Subvencione nga qeveria për pompat termike - zgjidhni ECOTEK për ngrohjen e shtëpisë tuaj

Subvencione nga qeveria për pompat termike - zgjidhni ECOTEK për ngrohjen e shtëpisë tuaj

ECO TEK
Ujë Kllokoti i bashkohet familjes RUGOVE

Ujë Kllokoti i bashkohet familjes RUGOVE

Korporata Rugove
Instituti GAP përmes grafike paraqet komunat që kanë pagën më të lartë dhe me të ulët në sektorin privat

Instituti GAP përmes grafike paraqet komunat që kanë pagën më të lartë dhe me të ulët në sektorin privat

Ekonomi
40% subvencion nga qeveria për çdo qytetar që kursen rrymë

40% subvencion nga qeveria për çdo qytetar që kursen rrymë

ACN Midea
Kalo në kategori