LAJMI I FUNDIT:

Bregu: Diskriminimi ndaj Romëve mbetet shumë i lartë – duhet të ndërmarrim veprime për ta zvogëluar dhe parandaluar atë

Bregu: Diskriminimi ndaj Romëve mbetet shumë i lartë – duhet të ndërmarrim veprime për ta zvogëluar dhe parandaluar atë

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), Majlinda Bregu ka thënë se diskriminimi ndaj Romëve mbetet shumë i lartë.

Sipas saj, bazuar në Barometrin Ballkanik 2021, rreth 40% e bizneseve në Ballkanin Perëndimor ende hezitojnë të punësojnë Romë edhe kur plotësojnë kriteret. Ndërsa 63% e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor nuk duan që fëmijët e tyre të ndajnë klasën me fëmijët Romë.


“Deklarata e Poznan e miratuar nga udhëheqësit e rajonit 2 vjet më parë përcakton qartë arritjet që rajoni do të arrijë kur bëhet fjalë për Integrimin e Romëve, diskriminimi mbetet shumë i lartë dhe ne duhet të marrim masa për ta zvogëluar dhe parandaluar atë, “tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), në hapjen e takimit Ministror mbi Integrimin e Romëve që po zhvillohet sot në Sarajevë.

“Rajoni duhet të fillojë përpjekje serioze për të filluar dhe trajtuar shkakun kryesor të përjashtimit të Romëve. Një analizë rajonale sesi të luftojmë antipipizimin institucional që po kryejmë do të ndihmojë qeveritë në këtë drejtim. Alsoshtë gjithashtu thelbësore që Romët të mos lihen jashtë politikave kryesore, përfshirë Agjendat e Gjelbërta dhe Dixhitale, “shtoi Bregu.

Pjesëmarrësit në takim, ministrat përgjegjës për integrimin e Romëve në rajon, konfirmuan se strategjitë e tyre kombëtare të integrimit Rom do të zhvillohen, azhurnohen dhe harmonizohen me Kornizën Strategjike të Romëve të BE për barazinë, përfshirjen dhe pjesëmarrjen 2020-2030 deri në Tetor 2021.

Ata ranë dakord të forcojnë puna e vazhdueshme për integrimin e romëve në përgjithësi, dhe më konkretisht miratuar Konkluzionet e përbashkëta për rritjen e shkallës së punësimit të romëve, përmirësimin e kushteve të strehimit, duke u siguruar që romët të mos përjashtohen nga planet e rimëkëmbjes COVID-19.

Miloš Lučić, Ministri i të Drejtave të Njeriut dhe Refugjatëve, Bosnjë dhe Hercegovinë, i cili priti takimin e sotëm tha se aktivitetet e BiH në fushën e përfshirjes së Romëve janë strategjike dhe afatgjata. “Plani ynë i ri i veprimit për 2021-2025 përfshin qëllime nga korniza e re strategjike rome për barazinë, përfshirjen dhe pjesëmarrjen e romëve dhe synimet e vendosura në Deklaratën e Poznan. Ne po bëjmë gjithçka që mundemi që të vazhdojmë të arrijmë rezultate edhe më të mira brenda burimeve financiare në dispozicion ”.

Oliver Varhelyi, Komisioneri i BE për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, theksoi se ka ende shumë për të bërë për të zhbllokuar potencialin e përfshirjes së plotë të Romëve. “Plani Ekonomik dhe i Investimeve për Ballkanin Perëndimor të cilin Komisioni Evropian prezantoi vjeshtën e kaluar, i kushton vëmendje të veçantë qasjes në arsim dhe pjesëmarrjes në tregun e punës për romët nën investimet e Kapitalit Njerëzor.”

Michael Roth, Ministri Gjerman i Shtetit për Evropën, tha se ai është “mirënjohës që tema e Integrimit të Romëve në Ballkanin Perëndimor është mbajtur në agjendë pasi Romët fatkeqësisht ende përballen me diskriminim, margjinalizim dhe madje dhunë.”

Zeljko Jovanoviç, Drejtor i Zyrës së Nismave për Romët e Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur, theksoi se integrimi i Romëve nuk duhet të trajtohet ende si një barrë publike, por si investim publik dhe përfitim për të gjithë. “Investimi në rimëkëmbjen dhe kalimin nga ekonomia informale në atë zyrtare dhe mos lënia jashtë e këtij aspekti të rëndësishëm nga politikat kryesore siç ndodh shpesh tani, duhet të jetë një përparësi. Në veçanti, ne duhet të mbrojmë aktivitetet ekonomike të Romëve në sektorë të rëndësishëm: menaxhimi dhe riciklimi i mbeturinave, bujqësia dhe të ngjashme, ku Romët janë kryesisht të pranishëm ”.

Takimi, i organizuar nga Projekti i RCC për Integrimin e Romëve dhe i organizuar nga Bosnja dhe Hercegovina, mblodhi ministrat përgjegjës për Integrimin e Romëve nga ekonomitë e Ballkanit Perëndimor, Shefat e Delegacioneve, Pikat Kombëtare të Kontaktit të Romëve, përfaqësues të Shoqërisë Civile, organizatorët e Samitit të ardhshëm të Berlinit, si dhe përfaqësues të Bashkimit Evropian dhe Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal.

Në trend Lajme

Më shumë
Sulmi i Iranit ndaj Izraelit, Ramadani: Hapet një kapitull i rëndë në sigurinë globale

Sulmi i Iranit ndaj Izraelit, Ramadani: Hapet një kapitull i rëndë në sigurinë globale

Siguri
Mediumi spanjoll: Tetë deputetë të Spanjës do të votojnë kundër anëtarësimit të Kosovës në KiE

Mediumi spanjoll: Tetë deputetë të Spanjës do të votojnë kundër anëtarësimit të Kosovës në KiE

Lajme
Lajçak pranimin e Ballkanit Perëndimor në BE e quan rrugë me dy drejtime

Lajçak pranimin e Ballkanit Perëndimor në BE e quan rrugë me dy drejtime

Lajme
Përveç hetimit për dhunim, Pulaj akuzohet t’i këtë dhënë të miturit edhe drogë për konsum

Përveç hetimit për dhunim, Pulaj akuzohet t’i këtë dhënë të miturit edhe drogë për konsum

Drejtësi
Ndizen qirinj në Ferizaj për Eronën që u vra nga ish-bashkëshorti

Ndizen qirinj në Ferizaj për Eronën që u vra nga ish-bashkëshorti

Lajme
Lehtësohen edhe më tutje procedurat e kalimit në kufi ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë – Balla dhe Sveçla nënshkruajnë marrëveshjen

Lehtësohen edhe më tutje procedurat e kalimit në kufi ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë – Balla dhe Sveçla nënshkruajnë marrëveshjen

Lajme
Kalo në kategori