Banka Qendrore e Kosovës ka mbajtur konferencë për media lidhur me çështjen e vendosjes së tarifës nga kompanitë e sigurimeve.

Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti u shpreh se me këtë vendim kanë shmangur shkeljet ligjore.

“Këtë vendim e kemi marrë për të mbrojtur polisë mbajtësit. Edhe nga sektori bankar edhe nga sektori mikrofinanciar dhe financiar na për qëllim që t’i mbrojmë depozitorët e sektorit bankar ruajta e stabiliteti financiar dhe nga ana e tregut sigurimeve e kemi për detyrë që të mbrojmë polisë mbajtësit”, u shpreh Mehmeti.

Fehmi Mehmeti, guvernatori i BQK-së

Po ashtu, ai tha se është edhe rekomandim i FMN-së për t’i rishikuar tarifat.

Reklama

“Duke u bazuar me rregullat dhe rekomandimet e FMN, ka ardhur rekomandimi që të rishikohen tarifat. Rishikimi tarifave nuk është bërë që nga viti 2001. Faktori i parë është rritja e dëmeve, rritja e pagesave, aplikimi i sistemit bonus malus e ka rrit inflacioni që nga viti 2012 në 33 për qind sipas ASK. Kompanitë e sigurimet kanë bërë kërkesë për 35.6 për qind, por ne e kemi refuzuar pasi që nuk i kanë dhënë të gjitha sqarimet. Në vitin 2001 kur është paguar ky prim, ne nuk e kemi pasur pagesën për sigurime në Shqipëri, ku vetëm për vitin 2018 kemi paguar 420 mijë euro sigurime”, tha ai.

Reklama
Reklama

Ndërkaq, zëvendësguvernatori Sokol Havolli, tha se ky vendim për rritjen e tarifave, u bë për mbrojtje të klientëve.

“Duhet të kapitalizohet industria e sigurimeve. Duhet të kemi sektor të shëndetshëm të sigurimeve, kompanitë e sigurimeve duhet të jenë të gatshme të mbulojnë obligimet ndaj qytetarëve e të mos mbesin borxh. Do të marrim masa për kompanitë që nuk i tregojnë problemet. Kemi pasur rënie të aseteve të kapitalit. Ju kemi dhënë ultimatum kompanive që ta zbatojnë rregulloren e shpenzimeve. Do të rishikojmë tregun e sigurimeve që TPL të mos jetë burimi kryesor i fitimeve të kompanive të sigurimeve”, u shpreh Havolli.

Reklama

Sokol Havolli, zëvendësguvernator i BQK-së

Ai në konferencë tregoi edhe arsyetimet tjera se pse është marr ky vendim.

“Për industrinë e sigurimeve ka rëndësi paga mesatare, pasi që këto duhet t’i paguajnë pagën për pjesën tjetër të jetës së të aksidentuarit. Me një prim të njëjtë edhe vlera e lartë e veturës. Vlera e primit ka mbet e njëjtë është rrit nga 450 euro që ka qenë pasluftës në 1,300 euro aktualisht. Jemi të vetëdijshëm se ka mospajtime, por vendimi është mbrojtja e mbajtësve të polisave të sigurimit. Të hyrat e primit nga aplikimi i skemës bonus malus kanë qenë për 20 për qind më të vogla”, tregoi ai.

Reklama
Shoqata e Sigurimeve të Kosovës tregon arsyen pse kërkuan rritje të çmimit për sigurimin e automjeteve Shoqata e Sigurimeve të Kosovës tregon arsyen pse kërkuan rritje të çmimit për sigurimin e automjeteve
Reklama

Ndryshe shoqata e Sigurimeve të Kosovës ka kërkuar që kompanitë e sigurimeve të trajtohen dhe vlerësohen si aset dhe faktor i rëndësishëm i zhvillimit ekonomik dhe i stabilitetit financiar të vendit, pasi pronarët real të kompanive të sigurimit janë qytetarë te Kosovës./Telegrafi/