Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Injeksionet intra-artikulare konsiderohen si një trajtim i fundit jooperator për osteoartritin refraktar të gjurit. Tani, pacientët mund të arrijnë një reduktim të ndjeshëm të dhimbjes për osteoartrit të gjurit duke përdorur një injeksion të toksinës botulinum të tipit A.

Dhimbja dhe ngurtësia e gjurit mund të jenë dobësuese dhe të vështira për tu trajtuar. Shkaqet që kufizojnë stilin e jetës në gju mund të ndikojnë negativisht në imazhin e trupit dhe mirëqenien emocionale. Menaxhimi i peshës, ushtrimet ose programet me qëllim forcimi, terapi fizike, modalitete fizike, ortotika, medikamente, injeksione brenda artikulare të gjurit dhe operacioni janë disa nga qasjet e përdorura për të trajtuar dhimbjen e gjurit.

Lloji më i zakonshëm i injeksionit intra-artikular të gjurit është me kortikosteroide. Por, janë përdorur agjentë të tjerë, duke përfshirë acid hialuronik, neurotoksinë botulinum A, plazmë të pasur me trombocite (PRP), terapia intraartikulare me qeliza staminale, proloterapia, ozonoterapi etj.

Injeksioni intra-artikular i neurotoksinës botulinum A në nyjen e gjurit mund të sigurojë lehtësim terapeutik të dhimbjes në pacientët me artrozë të përparuar në gju. Mekanizmi i zvogëlimit të dhimbjes përmes neurotoksinës botulinum A mund të jetë frenimi i ndërmjetësuar nga neurotransmetuesit e neuroneve shqisore, sesa përmes bllokadës së nyjes neuromuskulare.

Përdorimi i injeksioneve të toksinës botulinum A për osteoartritin e gjurit mund të jetë një trajtim i zbatueshëm për pacientët që vuajnë nga dhimbje dobësuese dhe lëvizshmëri të kufizuar.

Botox: Një opsion i qëndrueshëm klinik?

Sipas autorëve, gjetjet e tyre ofrojnë dëshmi të dobisë klinike të injeksioneve botulinum neurotoksinës A për menaxhimin e dhimbjes nga osteoartriti në gju, veçanërisht në mesin e pacientëve me ankesa refraktare, të cilat mund të jenë më pak të prirur për t’iu drejtuar një ndërhyrjeje kirurgjikale.

Pas një injeksioni, ulja mesatare e dhimbjes së gjurit ishte 42.6% nga fillimi pas një jave pas trajtimit. Dhe pas 6 muajsh, efektet analgjezike të një injeksioni të vetëm u ulën paksa në 34.9%, një tregues që trajtimi mund të ketë përfitime analgjezike afatgjata për pacientët me osteoartrit të gjurit.

Toksina botulinum A, e njohur gjerësisht si Botox, është përdorur nga mjekët për shumë vite për të trajtuar një gamë të gjerë problemesh mjekësore.

Çfarë është toksina botulinum (Botox)?

Toksina botulinum është një neurotoksinë, e izoluar nga Clostridium botulinum, një bakter që gjendet natyrshëm në mjedis, duke përfshirë traktin tretës të gjitarëve dhe peshqve. Në këto kushte, bakteret janë të padëmshme. Megjithatë, në rrethana të caktuara, bakteret mund të shumohen dhe të shkaktojnë botulizëm, një sëmundje potencialisht vdekjeprurëse në të cilën neurotoksina sulmon nervat e trupit, duke rezultuar në paralizë të muskujve. Në doza të kontrolluara, mund të sigurojë lehtësim të sigurt dhe efektiv nga një sërë sëmundjesh.

Menaxhimi i dhimbjes me injeksione Botox u lejon mjekëve të dhimbjes të trajtojnë në mënyrë efektive shumë forma të dhimbjes kronike. Për shkak se trajtimi përfshin vetëm disa injeksione të thjeshta, shumica e pacientëve kanë të drejtë për trajtim. Mënyra më e mirë për të përcaktuar nëse terapia Botox mund të përdoret si një alternativë ndaj formave të tjera të kontrollit të dhimbjes kronike është të diskutoni rastin tuaj individual me një mjek.

Duke analizuar me kujdes dhimbjen e nervit, dhimbjen e shpinës ose sëmundje të tjera kronike, një mjek do të jetë në gjendje të përcaktojë nëse toksina botulinum, proteina që përbën injeksionet e Botox, mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes dhe t’ju japë lehtësimin që ju nevojitet. Trajtimi me Botox është i veçantë për shkak të aftësisë së tij për të trajtuar një zonë specifike të synuar. Këto injeksione mund të administrohen shpejt dhe të kenë rezultate me veprim të shpejtë dhe afatgjatë.

Gati një milion njerëz në mbarë botën kanë përjetuar lehtësim dhimbjeje nga Botox. Terapia afatgjatë me Botox është gjetur të jetë e sigurt dhe shumë efektive.

iStock

Si funksionon toksina botulinum (Botox)?

Ndërsa toksina botulinum mund të jetë vdekjeprurëse në përqendrime të larta, është treguar se ka aplikime terapeutike shumë të suksesshme dhe të gjera kur përdoret në sasi jashtëzakonisht të vogla.

Tkurrja muskulare kërkon një komunikim intim midis nervave dhe muskujve që ato furnizojnë. Ky aktivitet varet nga lirimi i një lajmëtar kimik, të quajtur acetilkolinë, në kryqëzimin midis nervit dhe muskujve. Kur injektohet në një muskul të synuar, toksina botulinum parandalon lirimin e acetilkolinës, duke reduktuar kështu tkurrjen e muskujve, duke rezultuar në relaksim të muskujve dhe ulje të ngurtësimit. Kjo mund të ketë efektet e dëshiruara në situatat kur muskujt janë të shtrënguar në mënyrë të pakontrolluar ose në spazma.

Çfarë trajton toksina botulinum (Botox) dhe si mund të zvogëlojë dhimbjen?

Ndërsa toksina botulinum është më e njohur për aplikimet e saj kozmetike, veçanërisht në trajtimin e rrudhave të fytyrës, ka të paktën 20 probleme mjekësore shtesë që kanë përfituar nga terapia. Këto përfaqësojnë tregues të miratuar dhe jashtë etiketës. Botox është miratuar për të trajtuar spasticitetin e ekstremiteteve të sipërme pas insulteve trunore, migrenën kronike dhe dhimbjet e forta të qafës dhe spazmat që lidhen me distoninë e qafës.

Distonia e qafës është një gjendje e dhimbshme në të cilën muskujt e qafës kontraktohen në mënyrë të pavullnetshme dhe e përdredhin qafën në një pozicion jonormal. Gjendje të ngjashme të spazmave të pavullnetshme të muskujve të lidhura me dëmtimin e kokës, dëmtimin e palcës kurrizore, paralizën cerebrale dhe sëmundjen e Parkinsonit, janë trajtuar me sukses për shumë vite, megjithëse këto konsiderohen kushte jashtë etiketës. Për më tepër, ka raporte të ndryshme të terapisë së suksesshme me toksina botulinum në trajtimin e dhimbjeve kronike muskulare ose miofasciale të qafës, të shpinës dhe të vitheve.

Si administrohet toksina botulinum?

Toksina e botulinumit A shitet komercialisht me emra të ndryshëm. Ai vjen në një pluhur që kërkon hollimin në një lëng të pastër përpara injektimit.

Pacientët që kanë provuar pa sukses mënyra të tjera për trajtimin e spazmës muskulore dhe dhimbjes mund të zgjedhin toksinën botulinum si një mënyrë për të lehtësuar simptomat e tyre kronike. Mjeku trajtues së pari do të vlerësojë klinikisht dikë dhe do të identifikojë muskujt e përfshirë që shkaktojnë dhimbje dhe spazma. Mënyra më e zakonshme për të identifikuar muskujt është me një teknikë elektrike të quajtur elektromiografi. Ultratingulli është bërë gjithashtu një mjet gjithnjë e më popullor. Saktësia është e rëndësishme, pasi gjasat e suksesit varen nga futja e ilaçit direkt në muskulin e dëshiruar.

Procedura nuk kërkon anestezi, përgjithësisht tolerohet shumë mirë dhe efektet e dobishme shihen shpesh brenda 3-5 ditëve. Fatkeqësisht, toksina largohet nga 3-6 muaj, por injeksionet mund të përsëriten çdo disa muaj. Lehtësimi i dhimbjes që lidhet me migrenën dhe distoninë e qafës mund të jetë aq dramatik saqë pacientët do të kthehen me qëndrueshmëri të pabesueshme ndërsa mjekimi kalon dhe simptomat e tyre kthehen. Përveç reduktimit të dhimbjes, pacientët do të raportojnë shpesh rritje të gamës së lëvizjes së kyçeve, përmirësim të gjumit dhe përfitime të përgjithshme në cilësinë e jetës.

Cilat janë rreziqet dhe efektet anësore të toksinës botulinum?

Toksina botulinum është një bar jashtëzakonisht i mirë-toleruar dhe shumë i sigurt. Efekti kryesor anësor që përjetojnë njerëzit është dobësia e përkohshme në muskulin që injektohet. Sasia e dobësisë lidhet drejtpërdrejt me sasinë e Botox-it të injektuar. Sa më i vogël të jetë muskuli, aq më shumë ka të ngjarë të vini re dobësi.

Efektet e tjera anësore janë të rralla, shpesh të lidhura me zonën që injektohet dhe mund të përfshijnë dhimbje të lehta pas injektimit, dhimbje koke, simptoma të ngjashme me gripin, skuqje, gojë të thatë, vizion të paqartë, vështirësi në gëlltitje dhe kollë. /Telegrafi/