LAJMI I FUNDIT:

Bie indeksi i çmimeve të Konsumit

Bie indeksi i çmimeve të Konsumit

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit” (IHÇK) për muajin maj të vitit 2017. Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit prej muajt janar 2016 publikohet me vitin bazë 2015=100

Reklama

Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit në vend pësoi rënie në një mesatare prej (-0.8%) në muajin maj 2017, krahasuar me muajin prill 2017. “Kjo kryesisht është shpjeguar me rënien e çmimeve të konsumit te nëngrupet e COICOP-it: perime (-9.1%); rrymë, gaz dhe lëndë djegëse të tjera (-14.9%)-(rënie e çmimit të energjisë elektrike) me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej (-1.0%) në IHÇK”.

“Rënia u neutralizua nga ngritja e çmimeve të konsumit te grupi i pemëve për (8.7%) me një ndikim prej 0.2 % në IHÇK”. Shkalla e inflacionit në vend e matur në muajin maj 2017 me muajin maj 2016 ishte 1.5%.

“Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit është më i lartë për 1.5% në muajin maj 2017, krahasuar me muajin maj 2016. Kjo kryesisht është shpjeguar me disa ndryshime të çmimeve të artikujve dhe shërbimeve te grupet dhe nëngrupet e COICOP-it. Ngritje e çmimeve të konsumit vërehet te nëngrupet: mishi (1.1%); qumështi, djathi dhe vezët (4.4%); pemët (13.1%), sheqeri dhe ëmbëlsirat (7.9%); kafja, çaji dhe kakao (7.8%); uji mineral, pijet joalkoolike, lëngjet nga pemët dhe perimet (1.3%); duhani (5.5%); përdorimi i pajisjeve për transportin personal (7.1%) – (ngritje e çmimit të naftës dhe benzinës) me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 1.9% në IHÇK”, .

Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve në këtë periudhë te nëngrupet: perimet

“(-3.4%); rryma, gazi dhe lëndët djegëse të tjera (-1.3%); blerja e automjeteve (-1.7%); pajisjet audio-vizuele, fotografike për përpunimin e informatave (-6.1%); me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej (-0.4%) në IHÇK”.

Zbatimi i tarifave të reja me pakicë të energjisë elektrike për konsumatorët familjarë nga 1 prilli i vitit 2017, të aprovuara nga Zyra e Rregullatorit për Energji të Republikës së Kosovës, të datës 31 mars 2017, është shkaku i ndryshimit të çmimit të energjisë elektrike në çdo muaj, të kalkuluar nga Kompania Kosovare për Furnizim me Energji Elektrike (KES/CO). /Telegrafi/