Një burrë i dyshuar si krimineli i fundit nazist në Kanada ka vdekur në moshën 97 vjeç.

Helmut Oberlander luftoi me qeverinë kanadeze në një përpjekje të fundit për të hequr shtetësinë e tij për bashkëpunimin me një skuadër naziste të vdekjes.

Ai pranoi se punoi me shkëputjen si përkthyes, por edhe se u detyrua ta bënte këtë pasi u rekrutua si 17-vjeçar dhe se nuk mori pjesë në mizoritë.

I lindur në Ukrainë, Oberlander më në fund u bë një qytetar kanadez në vitin 1960, shkruan bbc.

Ai mbërriti në Kanada në vitin 1954. Shteti i hoqi shtetësinë dhe u përpoq ta dëbonte tre herë deri në vitin 1995, por ai u pendua çdo herë.

Qeveria kanadeze pretendon se Oberlander, gjatë aplikimit të tij të parë për shtetësi, fshehu me vetëdije se ishte një bashkëpunëtor i Einsatzkommando, një shkëputje që vepronte pas linjave gjermane në Evropën Lindore. Ai merret me vrasjen e më shumë se dy milionë njerëzve, kryesisht hebrenj.

Vdekja e Oberlander në shtëpinë e tij në Waterloo, Ontario u konfirmua nga familja e tij në një deklaratë për shtyp. Helmut u portretizua si një ish-tregtar i pasurive të paluajtshme i cili ishte i përkushtuar ndaj komunitetit dhe familjes së tij. Ai ishte i fundit nga 12 shtetasit kanadezë që bashkëpunoi me nazistët, por që nuk arriti të dëbohej. /Telegrafi/