LAJMI I FUNDIT:

Bankat qendrore diskutojnë nëse duhet të ndryshojnë strategjitë e tyre

Bankat qendrore diskutojnë nëse duhet të ndryshojnë strategjitë e tyre

Duke luftuar për të arritur objektivat e tyre për inflacionin, bankat qendrore po debatojnë nëse kanë nevojë të ndryshojnë atë që po synojnë. Filluar nga Rezerva Federale deri në Bankën Qendrore Evropiane, zyrtarët po shikojnë strategjitë e tyre të tanishme dhe nëse ato duhet të ndryshohen, për të ringjallur inflacionin pasi ai vazhdon të nënvlerësojë nivelet që konsiderohen të përfaqësojnë stabilitetin e çmimeve.

Reklama

Zyrtarët e Rezervës Federale kanë menduar përgjatë vitit 2019 për të shqyrtuar se si të arrijnë më së miri mandatin e tyre të punësimit maksimal dhe çmimeve të qëndrueshme. Çështja më e madhe është mundësia për punësim.

Në muajin qershor, guvernatori Jerome Powell diskutoi mbi përfitimet dhe sfidat e një strategjie e cila mbështet faktin se inflacioni është përkohësisht i shtyrë mbi objektivin 2 për qind, për të kompensuar për nënndarjet e kaluara. Rezerva ka humbur më së shumti objektivin e saj të inflacionit që kur u prezantua në vitin 2012, por zyrtarët kanë thënë në mënyrë eksplicite se nuk do të ndryshojnë qëllimin.

Sipas burimeve të Bloomberg, personeli i Bankës Qendrore Evropiane ka filluar studimin e një rivendosje të mundshme të qëllimit të tyre të inflacionit. Ata po analizojnë joformalisht qasjen e politikës së institucionit, duke përfshirë pyetjen nëse objektivi aktual i rritjes së çmimeve të konsumit.

Presidenti i BQE-së, Mario Draghi, favorizon një qasje “simetrike”, që do të thotë fleksibiliteti të jetë ose mbi ose nën një qëllim specifik me 2 për qind. Kjo do t’i lejonte bankës të ruante inflacionin e rritur për një kohë, pas një periudhe dobësie për të siguruar rritjen e çmimeve. Ndryshimi i vetë qëllimit ndoshta do të kërkonte një rishikim formal, të cilin ndoshta mundet që Christine Lagarde të ndërmarrë kur të jetë në krye të BQE-së në muajin nëntor.

Një pjesë e mirë e analistëve mendojnë se BREXIT i përfunduar apo ndryshimi i qeverisë britanike do të sjellë ndryshime.

Ekonomisti Tony Yates thotë se Britania e Madhe ka mundësi të larta për të rishikuar politikat e saj monetare, veçanërisht nëse Partia Laburiste e opozitës vjen në pushtet.

Edhe Banka e Kanadasë rinovoi mandatin e saj me qeverinë federale në muajin tetor të 2016-së, duke ratifikuar objektivin më të gjatë të inflacionit në këtë proces. Banka përpiqet të mbajë rritjen vjetore të çmimeve të konsumit në mes të një pike prej 1 për qind dhe 3 për qind. Ndërkohë që standardi mbeti i paprekur, në atë kohë u prezantuan tre tregues të rinj të inflacionit bazë. Mandati i guvernatorit është gati për rinovim në 2021. /Telegrafi/